Вучић: Приштина не жели дијалог, важно је да сачувамо мир и присебност

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Аљбин Курти није хтео да разговара у Бриселу и да није дошло до дијалога, јер Приштина не жели дијалог, већ само "де јуре" признање КиМ.

Председник Александар Вучић рекао је да јуче у Бриселу није дошло до дијалога.

"Јасно је да Курти не жели Заједницу српских општина", истакао је Вучић, додајући да Аљбин Курти није хтео да разговара.

"Да ли није хтео, није смео, није желео, то је мање више његова ствар. До дијалога није дошло, јер они дијалог не желе. Они су чак кроз поменута три услова желели де јуре признање. Ово више није де факто, ово је де јуре признање и то је оно што су тражили, то је оно што су желели", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Понавља да Курти није хтео да разговара, док ми јесмо и то о сваком споразуму.

"Хтели смо да разговарамо о томе како компромисима да решимо проблеме, али као што сам рекао и пре самог састанка знао сам да они на то нису спремни и да их такве ствари не интересују. Хапшења и прогон Срба на које више нико не реагује, који су постали свакодневица и уобичајени и за међународну заједницу говори о томе да они и не знају баш шта би да раде са Куртијем, а истовремено их то много и не секира", рекао је Вучић.

Додао је да је када смо ми задржали два сата једно лице осумњичено за ратне злочине почињене над Србима на Косову и Метохији, читава међународна заједница реаговала.

"Сви европарламентарци су се дигли. А они Србе хапсе сваког дана и баш као што су они предвидели, попут лова на зечеве, а ја сам и не морам да кажем да ли сам сасвим веровао или не Американцима и Европљанима, али није било могуће да добијемо више, рекао бих, гаранција од тога. У сваком случају догодило се то да су нас обманули и да њихов потпис није ништа значио и да данас Србе хапсе како стигну“, рекао је Вучић.

Што се тиче политичке и правне природе наших односа, нема ту ничега новог, нити ће ускоро бити, просто потпуно је јасно да Курти не жели да формира ЗСО, да га то не занима, каже председник Србије.

Важно је да сачувамо мир и присебност и да у миру тражимо најбоља решења за даљи економски развој Србије, за даљи економски развој, подвукао је Вучић.

"Верујем да ћемо до краја године направити важне кораке за Србију"

Председник Србије изјавио је да је у Бирселу са европским званичницима разговарао о суштински битним стварима, између осталог и Плану раста, али и ономе што је још важније, а то је шта све Србија мора да уради.

Нагласио да верује да ћемо до краја године успети да направимо важне кораке које ће омогућити да се земља приближи јединственом европском тржишту. То ће омогућити и привлачење нових инвеститора, рекао је Вучић.

На констатацију да је у Бриселу јуче било и састанака са позитивним исходом и да је разговрао са европским званичницима о Плану раста и како ће то утицати на живот грађана у Србији, председник је рекао да су сто све биле важне ствари, не бироктраски већ суштински.

"Није то питање хоћемо ли ми пре крај године добити 120 или 130 милиона евра. То није мали новац, то је новац за поштовање, али није то одлучујући новац за државу попут Србије. То је можда одлучујући новац за некога пет или десет пута мањег, али за Србију свакако не. За нас је много важније оно о чему смо разговарали са председником Мишелом, а то је да нам кажу шта је све то што морамо из та четири стуба, четири тачке да урадимо", рекао је председник.

Вучић је нагласио да је о томе разговарао и са комесаром Оливером Вархељијем како да се приближавамо решавању других проблема на путу ка јединственом европском тржишту - дакле од зелених коридора, од јединственог европског палатежног простора, до укидања ПЕМ конвенција да бисмо могли да доводимо инвеститоре.

"Али суштина је у томе да када то постигнете, онда ћете привлачити још више инвеститора. Када то постигнете, онда ћете моћи вашим камионџијама, вашим компанијама да обезбедите неупоредиво ниже трошкове оперативне и моћи ће да зарађују више и тај профит да поделе са својим радницима. То обезбеђује бољи животни стандард и то су ствари које су важне за нас", рекао је он.

Нагласио је да верује да ћемо успети то да урадимо до краја године.

"Хоћемо ли то успети пре краја године? Ја верујем да хоћемо и упркос томе што постоје неки и овде код нас који нису довољно марљиви или довољно храбри да одређене тешке ствари предузму, али много је ту не лаких реформи и од државне помоћи и јавних набавки како морају да се проводе до свега другог и то смо све прихватили", рекао је Вучић.

недеља, 30. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару