Ухапшен још један Србин због наводних ратних злочина на КиМ

Мушкарац српске националности ухапшен је у Лепосавићу, под сумњом да је наводно извршио ратни злочин против цивилног становништва у Ђаковици током сукоба на КиМ, саопштено је из дирекције полиције у Приштини. Хапшење Срђана Лазовића је наставак политике терора Приштине, наводи Канцеларија за КиМ.

У Лепосавићу је ухапшен Србин због наводних ратних злочна против цивилног становништва у Ђаковици током 1998. и 1999. године. Полиција је навела да је извршен претрес у кући осумњиченог.

У кући ухапшеног С. Л. у Лепосавићу извршена је рација по налогу правосудних органа, где су истражитељи одузели, како тврде, "релевантне доказе који ће бити обрађени у даљем истражном поступку”.

Осумњичени је приведен у просторије полиције ради даљег саслушања.

Полиција наводи да су припадници "управе за истраживање ратних злочина, након вишемесечног истражног рада, 20. јуна ове године против идентификованог осумњиченог, поднели кривичну пријаву Специјалном тужилаштву под сумњом да је С.Л. појединачно и у сарадњи починио кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва“ током рата на Косову, у региону Ђаковице 1998. и 1999. године”.

У хапшењу С. Л. учествовали су истражитељи Управе за истраживање ратних злочина, у сарадњи са агентима Обавештајне агенције и уз подршку полицијских јединица Северна Митровица.

Канцеларија за КиМ: Хапшење Србина наставак политике терора Приштине

Канцеларија за Косово и Метохију поручила је да је хапшење Срђана Лазовића из Лепосавића наставак "политике терора Приштине", који се поново интензивира у данима након дијалога у Бриселу који је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти "погазио".

"Његово привођење само дан након што је Курти одбио дијалог, а две и по деценије након сукоба јасно указује на праве и једине политичке мотиве Лазовићевог хапшења, а то је да Приштина створи нову кризу и ескалацију и да настави са протеривањем Срба са севера КиМ, јер Приштину никаква нормализација односа не занима, већ огољени терор и репресија над Србима", истиче се у саопштењу.

Из Канцеларије указују на то да је 48-годишњи Лазовић ухапшен због наводних ратних злочина, иако је у време сукоба био тек младић.

"За ухапшеног Србина сви имају само речи хвале у Лепосавићу, где живи са својом породицом и троје деце, и никада није имао због чега да се крије", каже се у саопштењу и додаје да је Канцеларија за КиМ ухапшеном Србину одмах обезбедила бесплатну правну помоћ и да ће се обратити свим међународним мисијама поводом његовог случаја и политички мотивисаног хапшења.

"Нека свима у међународној заједници буде јасно да је Курти тај који генерише нове кризе и тензије на простору Косова и Метохије и да је за свега неколико дана, уочи и након дијалога, повукао више потеза који директно иду у правцу додатне ескалације ситуације на терену", поручили су из Канцеларије. 

Специјално тужилаштво у Приштини ухапсило је у северном делу Косовске Митровице особу српске националности иницијала А. В. због наводне "шпијунаже", коме је одређено задржавање од 48 сати.

недеља, 30. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару