Више истраживати лекове за децу заражену сидом

Потребна су много интензивнија истраживања лекова за децу заражену вирусом сиде, како би се умањила њихова смртност, упозорили су представници организације Лекари без граница (МФС) на Међународној конференцији о сиди у Мексико ситију.

"У развијеним земљама рађа се мало деце заражених вирусом сиде, тако да проналажење педијатријских форми лекова против ове болести није приоритет фармацеутских фирми", тврди Карен Деј, координатор МФС за доступност основних лекова, а преноси ДПА.

Лекове за сиду прилагођене деци тешко је наћи, нарочито у сиромашнијим земљама, а и они који су доступни углавном нису погодни за примену тамо где су основни услови за живот ограничени - или су у питању прашкови које треба размутити у води или горки сирупи којима је потребно и расхлађивање.

Осим тога, новији лекови против сиде немају податаке који би указивали како се безбедно примењују у лечењу деце, наглашавају експерти МФС.

У последњих пет година лекари без граница су антиретровиралним медикаментима лечили 4.000 деце млађе од пет година оболелих од сиде.

Од те деце 79 одсто је још у животу и наставља лечење, а најмање изгледе за преживљавање имају деца млађа од дванаест месеци, што указује на потребу да се болест што раније дијагнозира.

МСФ упозорава да без одговарајућег лечења половина деце већ заражене вирусом сиде на рођењу, умире пре навршене друге године.

Међународна конференција о сиди у престоници Мексика траје од 3. до 8. августа.

На том великом скупу окупило се више од 20 хиљада људи - научника, лекара, угледних светских политичара и других јавних личности, али и велики број лица оболелих од те неизлечиве болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи