Све више младих заражено ХИВ-ом

На 17. Светској конференцији о сиди, која траје од 3. до 8. августа, САД је укинула ограничења која су забрањивала улазак у ту земљу свим особама које су ХИВ позитивне, док је констатовано да су особе од 15 до 24 године чиниле чак 45 одсто свих заражених ХИВ-ом у свету прошле године.

Керен Данавеј (Keren Dunaway) је имала само пет година кад су јој родитељи, помоћу цртежа, објаснили да су њих двоје ХИВ позитивни и да је и она носилац вируса, а пре два дана она је у Мексику отворила Светску конференцију о АИДС-у.

"Дечаци и девојчице који живе с ХИВ-ом...ми растемо с много циљева. Желимо да будемо уметници, учитељи, доктори, чак желимо и да се венчамо и имамо децу ... Али ти ће циљеви бити могући једино ако нам дате потребну пажњу и лекове који су нам потребни и ако нас прихвате у школама", рекла је Керен отварајући међународну конференцију.

Њен је говор био испрекидан снажним аплаузом и овацијама, можда и зато што у свету жртве АИДС-а постају све млађе.

Особе од 15 до 24 године чиниле су 45 одсто свих заражених ХИВ вирусом у свету претходне године, наводи се у извештају Уједињених нација о сиди за 2008. годину.

У Латинској Америци, где живи Данавејова, 55.000 од готово 2 милиона заражених ХИВ-ом су особе млађе од 15 година, а заразиле су их мајке, што је поражавајуће јер само 36 одсто трудница у тој регији прима лекове за спречавање преноса вируса на дете.

Док више од 60 одсто одраслих с ХИВ-ом прима антиретровирусне лекове у Латинској Америци, такву терапију прима само трећина заражене деце.

Стога стручњаци указују да је хитно потребно провести допунска истраживања како би деца примала исправну терапију, јер су њима потребне мање дозе и додатни лекови који би ублажили агресивност антиретровирусне терапије.

САД укинула забрану уласка зараженима ХИВ-ом

Стручњаци окупљени на Светској конференцији о сиди у Мексико Ситију поздравили су одлуку Сједињених Америчких Држава да укине две деценије стара ограничења која су у вези са забраном уласка особа оболелих од сиде на њихову територију.

Стручњаци за ту опаку болест сматрају да ограничења путовања заражених особа, која још увек важе у седам земаља, спречавају борбу против вируса ХИВ (сиде).

Амерички председник Џорџ Буш потписао је прошле седмице одлуку о укидању уредбе којом се студентима, имигрантима и зараженим туристима не дозвољава добијање америчке визе.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-Мун је на 17. Светској конференцији о сиди која се одржава у главном граду Мексика, рекао пред 25.000 присутних међународних званичника задужених за борбу против сиде, да га је "срамота таквих ограничења која спроводи и Јужна Кореја", земља из које потиче.

Истовремено је и председник Француске Никола Саркози, након што су тој земљи упућене критике због одсуства са Конференције, упутио поруку Ки-Муну како би потврдио значај који он придаје борби против вируса ХИВ.

"Познато Вам је колико ја подржавам, као и Француска, Ваш захтев за решавање тог здравственог проблема", налази се у поруци Саркозија који је додао и да се ради о дубоко политичком и моралном императиву.

Саркози је, такође, истакао да су ограничења слободног кретања серопозитивних особа неприхватљива.

На Конференцији је дискриминацију серопозитивних особа осудила и Шпанија која намерава да укључи лечење липоатрофије (губитка масних наслага у пределу лица), која је карактеристична за серопозитивне особе, у здравствене услуге које плаћа здравствено осигурање.

"То је једна од обећаних мера у борби против дискриминације особа заражених вирусом ХИВ", рекао је на Конференцији шпански министар здравља Бернат Сорија.

Кина укида забрану уласка инфициранима ХИВ вирусом следеће године

И Кина ће највероватније идуће године укинути ограничења која забрањују улазак у ту земљу људима инфицираним вирусом ХИВ-а, објавили су кинески државни медији цитирајући највише представнике здравства.

"Мере против ХИВ-а ћемо укинути 2009. године", изјавио је за дневник "Чајна дејли" представник министарства здравља за контролу и превенцију болести Чао Јанг.

Укидање те забране је резултат консензуса постигнутог између министарства здравља и владиних агенција.

Кина је ту меру увела крајем 80-тих година прошлог века као реакцију на први случај оболења од сиде 1985. године, чиме је Пекинг настојао да спречи даље ширење те смртоносне болести.

Пекинг ће се, дакле, до краја године руководити старим владиним мерама на основу којих се посетиоцима, који ће само кратко време боравити у Кини, приликом уласка у земљу тражи доказ о њиховом ХИВ статусу, док се од оних који планирају да ту остану дуже тражи да обаве одговарајуће здравствене тестове.

Та ограничења, међутим, не важе за учеснике овогодишњих Летњих Олимпијских игара у Пекингу.

Више од 30 милиона заражених у свету

Према извештају УН-а објављеном уочи скупа, у свету је с вирусом ХИВ живело 33 милиона људи прошле године, од којих је већина настањена у Африци. Према тим подацима од сиде је умрло око 2 милиона особа претходне године, што је пад у односу на 2,1 милион мртвих у 2006. години. То је већ друга година за редом да смртност од сиде у свету опада.

Субсахарска Африка и даље је водећа с највећим бројем заражених ХИВ-ом и у њој живе две трећине свих заражених у свету, док је 75 одсто свих умрлих од АИДС-а претходне године живело на том простору Африке.

У 2007. години се ХИВ-ом заразило 1,9 милиона људи у субсхарској Африци, чиме је у Африци укупно има 22 милиона људи с ХИВ-ом.

С 5,7 милиона заражених најтеже је погођена Јужноафричка Република која је држава с највећом епидемијом сиде. У тој се земљи око пола милиона људи зарази сваке године и око хиљаду умире свакога дана од болести повезаних с АИДС-ом.

Према проценама стручњака у Србији има око десет хиљада особа заражених ХИВ вирусом.

Повезане вести:

Хомо и бисексулаци најугроженији сидом

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи