Мозак одређује пушачa

Зашто је некима довољна једна цигарета да би постали зависни од никотина или били у потпуности одбијени, до скоро је било мистерија. Рецептори у мозгу пацова одређују да ли ће у никотину уживати или не, па су научници успели да од пацова-непушача направе пушача.

Канадски истраживачи открили су део мозга код пацова који одређује која ће опција превагнути.

Манипулишући одређеним молекуларним пролазима у ћелије мозга-рецепторима, научници су могли да контролишу који пацови су уживали, а који су нису у првом контакту са никотином.

"Резултати до којих смо дошли објашњавају подложност појединца зависности од никотина и можда указује на нове фармаколошке начине превенције и лечења," истиче доктор Стивен Лавиолет са Универзитета Западног Онтарија.

Неколико студија је дошло до истог закључка да су одређени људи посебно осетљиви на ефекте никотина.

Тинејџери који су били опуштенији после првог сусрета са цигаретом подложнији су зависности од пушења.

"Током ране фазе изложености дувану, многи се осећају непријатно, док други веома брзо постају зависни од никотина и доживљавају га као врсту награде," додао је Лавиолет.

Да би детаљније испитали те разлике, Лавиолет и његове колеге, спровели су низ огледа на пацовима чија структура мозга има доста сличности са човековом.

Процеси који се одвијају у две области које су у делу мозга који се зове нуклеус акумбенс (nucleus accumbens) крију одговор.

Рецептори у језгру и омотачу нуклеуса акумбенса до којих допамин доноси информацију одређивали су како ће се пацови осећати-уживати или бити потпуно одбијени.

Када су научници лековима блокирали два типа рецептора допамина, пацови су никотин доживљавали позитивно, као врсту награде.

"Успели смо да променимо доживљај никотина-из аверзије у позитиван утисак," потврдио је Лавиолет и додао да "природне разлике" у рецепторима узрокују већу подложност зависности од никотина.

Оно што је можда најважније, је да су истраживачи успели да "окрену процес" правећи од "никотин-нетолерантних" пацова озбиљне зависнике, као и то што су открили који делови мозга играју важну улогу код недостатка никотина после развијања зависности.

Контролишући рецепторе допамина успели су да умање неке симптоме неузимања никотина, што би могло да буде веома важно код оних који покушавају да оставе цигарете.

Лавиолетов тим проучава промене на нивоу молекула које чине механизме јер су неопходне за израду лекова.

"Ако будемо могли да развијемо фармаколошко решење да ди циљано утицали на области, практично ћемо моћи да утичемо на развитак зависности од никотина контролишући начин на који мозак доживљава никотин," закључује доктор Лавиолет.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи