Видео игра део терапије рака

Играјући посебно осмишљену видео игру деца и млади оболели од канцера редовније узимају предвиђену терапију. “Ре-мисија” непријатно узимање лекова претвара у борбу против рака.

"Циљане видео игрице могу побољшати квалитет живота младих, а што је још важније, доследност у узимању терапије," истиче лекарка Памела М. Като са Универзитетског медицинског центра у Утрехту у Холандији.

Редовно узимање терапије је највећи проблем код пацијената те старосне групе, наводе истраживачи.

Док се смртност код деце оболеле од рака знатно смањила, код тинејџера и младих одраслих особа није у толикој мери и они представљају "групу која се мало изгубила у систему," напомиње Катова.

Да би истражили колико играње игрица може помоћи, лекари су насумице одабрали 375 пацијената оба пола, старости између 13 и 29 година који се лече у центрима у САД, Канади и Аустралији.

Играње видео игара "Ре-мисија" (Re-Mission) и "Индијана Џоунс и царева гробница," (Indiana Jones and the Emperor's Tomb), стандардне игрице која није посебно осмишљена за подршку пацијената, био је први део истраживања.

У игри "Ре-мисија" коју је направио Хоуплаб (HopeLab), непрофитна компанија са седиштем у Калифорнији, играчи контролишу малог робота Роксија који се креће у тродимензионалном окружењу које представља унутрашњост тела младе особе оболеле од канцера.

Играчи могу преко Роксија убијати ћелије рака и контролисати нежељене ефекте, док се победа остварује узимањем лекова хемотерапије и антибиотика, упражњавањем опуштајућих техника, редовним уносом хране и сличним корисним активностима.

Додељену игрицу требало је да играју најмање сат недељно и 22 одсто контролне групе, а 33 одсто оних који су играли "Ре-мисију" су се придржавали предвиђеног времена током тромесечог истраживања.

Електронско праћење узимања лекова показало је пораст од 16 одсто у узимању антибиотика у групи која је играла "Ре-мисију", које је тиме повећано на 62,3 одсто, док је у групи "Индијане Џоунса" редовност износила само 52,5 одсто.

Доследност у узимању хемотерапије такође је била већа у групи "Ре-мисије".

Играње "Ре-мисије" је утицало да пацијенти сазнају више о болести, а такав приступ показао је резултате и због другачијег односа према болести-узимање хемотерапије је начин да се победи рак а не "досада од које опада коса," објаснила је докторка Като.

Игра је доступна пацијентима и медицинском особљу и они је могу преузети са сајта, без плаћања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи