Дрво Инка против инфаркта

Екипа немачких лекара потврдила је древно предање народа Инка да кора светог латиноамеричког дрвета лапачо има лековито дејство.

Вековима се нагађало да разноврсне биљке имају лековито дејство, али је после научног истраживања немачких стручњака потврђено да оно што је спадало у домен народног предања сада добија и научну подлогу.

Тестови које су немачки стручњаци обавили на животињама, показали су да традиционални биљни лек, направљен од коре дрвета - чије научно име гласи табебуиа импетигиноса, а народно лапачо или свето дрво Инка - може бити врло делотворан у спречавању гојазности и срчаних болести.

"Биљка је толико лековита да би њен екстракт требало увести као обавезан додатак храни. Помаже не само смањењу гојазности, већ и ублажавању ризика дијабетеса типа 2 и уклањању опасности од инфаркта, а пошто је гојазност све чешћа појава у земљама у развоју, ти екстракти - у виду капсуле или као додатак храни, могли би да за сеоску популацију буду коришћени као нека врста јефтинијег лека", истакао је Нилс Рос.

Лек се прави од унутрашњег дела коре дрвета - коре која садржи калијум, калцијум, баријум, стронцијум и јод, али не саџи ни кафеин нити теин. Дрво садржи и снажан антибиотик по имену лапачон, који има тонично дејство на организам.

Научници су експериментима успели да докажу да екстракт коре тог дрвета може да смањи ниво триглицерида у крви али може да се користи и у лечењу гојазности, јер инхибира апсорпцију дијететских масти. Међутим, оно што немачки научници још нису утврдили, је како и зашто наведени екстракт то чини.

 Ефикасност и безбедност проверићемо на минијатурним свињама јер је њихова физиологија слична човековој. Потрудићемо се да развијемо екстрат или као додатак исхрани или у медицинске сврхе", закључује Рос.

Лапачо је дрво које расте у Латинској Америци - на простору од Мексика до северне Аргентине. Расте до 35 метара висине и цвета од маја до августа. Цвеће му је у виду звончића ружичасте боје.

Инке су кору ове драгоцене биљке користили за кување специјалне врсте чајног напитка, али и као лек. То је део народног предања које су до дан данас сачували Индијанци Перуа и Боливије, односно аутохтони народи чије право име гласи Кечуа и Ајмара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи