Дан Института техничких наука САНУ

Свечано обележен Дан Института техничких наука Српске академије наука и уметности. Планови Института су развијање нових модела који интегришу истраживања, образовање и иновације у домену академских и индустријских истраживања.

У Српској академији наука и уметности обележен је Дан Института техничких наука који од оснивања 1947. године обавља научно-истраживачку делатност из области техничко-технолошких и природних наука.

"Свечаност Института, за нас који се бавимо техничким наукама у САНУ, има посебан значај", рекао је председник САНУ, академик Никола Хајдин.

Хајдин се у поздравном говору осврнуо на фазе у развоју ове научне установе која се према његовим речима у последње време више бави научним радом, а мање унапређује сарадњу са привредом.

Честитајући Дан Института техничких наука, ректор Универзитета у Београду Бранко Ковачевић подсетио је да ове године када је обележен велики јубилеј, 200 година високог школства у Србији, већина техничких факултета обележила 60 година рада: Електротехнички, Машински и Геолошко рударски факултет.

Мало пара из буџета за науку и образовање

Према Ковачевићевим речима, следећа година је због светске кризе веома важна за образовање и науку која је, нажалост, остала на 0,3 одсто бруто националног дохотка, образовању иде 0,35 одсто, што заједно чини 0,6 одсто буџета.

Буџетским средствима за науку разочаран је и заменик министра за науку и технолошки развој Тибор Сабо који сматра да је значајно што је у науку из Националног инвестиционог плана уложено 30 милиона евра за опрему и што је примљено преко 2.000 младих људи у научно истраживачком сектору.

"Још донедавно смо имали плате 100 марака, данас је у Институту техничких наука и на нашим факултетима сасвим другачије", нагласио је Сабо.

Директор Института техничких наука САНУ проф.др Драган Ускоковић задовољан је резултатима постигнутим у овој години.

"Ми смо мали колектив од 32 запослена, имамо 15 доктора наука који су докторирали на пројектима у нашој установи", рекао је Ускоковић.

Будућност Института Ускоковић  види у препознатљивости у области проучавања и примене широког спектра високих технологија, развијању иновативних технологија кроз висококвалитетна истраживања и преношењу у индустријски сектор.

Визија Института је да развија нове моделе који интегришу истраживања, образовање и иновације у домену академских и индустријских истраживања, да подржава и подстиче могућности за редовно и последипломско усавршавање и промовише високе технологије на националном и интернационалном плану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи