Бебе из инкубатора мање депресивни људи

Боравак у инкубатору у првим данима живота смањује опасност од развијања тежег облика депресије у одраслом добу, тврде научници са Универзитета у Монтреалу.

Бебе које су по рођењу боравиле у инкубаторима када одрасту изложене су мањем ризику од обољевања од тежих облика депресије, показали су резултати истраживања групе научника с Универзитета у Монтреалу.

Веза између боравка у инкубатору и смањеног ризика од депресије објашњава се бољом здравственом негом и повећаном пажњом родитеља које се пружају беби која је била угрожена по рођењу.

Током истраживања анализирани су подаци о 1.212 становника Квебека рођених 1986. године, чије је психичко стање праћено од раног детињства до зрелог доба.

Подаци о психичким поремећајима и депресији прикупљани су прво од мајки испитаника, а када су одрасли и од њих самих.

Око 16,5 одсто анкетираних стављено је у инкубатор по рођењу, од којих је пет одсто доживело тежу депресију до 21 године.

Међу децом која нису била у инкубатору, стопа депресије износила је девет одсто, што значи да боравак у инкубатору у првим данима живота скоро упола смањује ризик од појаве депресије код те одрасле особе.

Резултати канадског истраживања оповргли су почетну тезу да код сисара превремено одвајање мајке од детета после рођења доводи до јачег стреса који изазива поремећај ендокриног система и води ка великим поремећајима у понашању током зрелог доба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи