Несаница може да угрози здравље

Чак трећину живота проведемо спавајући. Људи који мало спавају и пате од несанице, имају озбиљан здравствени проблем.

Несаница је болест модерног друштва која је чак подстакла лекаре да створе нову грану медицине такозвану слип медицину. У Србији је пионирске кораке предузео др. Александар Милованчев, директор Института за плућне болести у Сремској Каменици. Он је набавио најсавременију опрему за модерно одељење дијагностике и лечења поремећаја сна.

Разлог несанице је углавном стрес, забринутост или неуредан живот. Када се лоше спава и више од неколико недеља, несаница постаје хронична и тада су узроци озбиљнији, као што су депресија, анксиозност или физички бол. Али ово није једини поремећај сна. Постоје разни облици као што су хркање, често несвесно буђење, што врло ремети спавање.  Постоје чак 83 регистрована поремећаја сна.

Најтежи поремећај је повремени престанак дисања током ноћи или слип апнеа. Они који имају овај проблем су обично гојазне особе које хрчу, мада само хркање не узрокује ово обољење. Доктор Иван Копитовић, каже да је доказано да слип апнеа драстично смањује концентрацију, што може да буде погубно код возача, радника на грађевини и тд. "Све то показује да је и са ширег друштвеног аспекта неопходно третирати слип апнеу као озбиљну болест, а особе са типичним симптомима треба упутити на испитивање, јер је успешно лечење у великом броју случајева могуће", истакао је др Копитовић.

Важно је знати шта је добро за спавање, не би требало јести пре одласка у кревет, јер оброк може негативно да утиче на сан, али је важно и да стомак не буде потпуно празан. Топла купка може да помогне да се лакше заспи. Добро је и да постељина буде пријатних боја на пример нежноплава или светлорозе.

Стручњаци сматрају да би у кревет требало ићи приближно у исто време свеке вечери, да буђење , такође увек буде у исто време, укључујући и викенде. Није пожељно уносити веће количине кофеина и никотина. Физичке вежбе су добре за сан , али не 3 до 4 сата пред спавање, јер оно разбуђује организам.  

Лекраи указују да је сан уствари припрема организма за дневно функционисање и да се тада обављају животно важни процеси који се не смеју спречавати. Ако се неспавање одужи, оштећују се крвни судови, срце, плућа, мозак, чак се и ремети ниво масноће и шећера у крви. А пацијенти који већ пате од неке друге болести, отежавају опоравак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи