Дојење спречава бол код беба

Беба коју мајка доји док лекар узима узорак крви из пете осећа мању нелагодност него ако при том из флашице пије заслађену воду, показују резултати истраживања италијанских лекара.

"Ако наши резултати буду потврђени, дојење беба за време једноставних, мање болних процедура могло би да се третира као неинвазиван, природан и изводљив начин смањења бола код одојчета", навео је доктор Луиђи Кодипјетро из болнице "Ањели" у Торину.

Убрзо по рођењу, лекари узимају од беба крв из пета да би утврдили да ли има неких урођених мана и да би проверили ниво шећера.

С обзиром на скорашње сазнање да новорођенче ипак осећа бол, чак је, можда, и осетљивије на бол него старија деца, разматрано је више приступа за смањење бола за време болних процедура.

Давањем сахарозе, то јест шећера, бол се може ублажити мало, али дојењем се бол и непријатност своде на минимум, тврде аутори студије током које су та два начина упоређивана на 101 беби.

Код беба које су дојене током вађења крви забележене су много ниже вредности на стандардизованој скали бола где се прате изрази лица, понашање, број откуцаја срца и количина кисеоника у крви беба.

Вредности на скали варирају од 0 до 21, а већина беба које су дојене имале су резултат око 3, док су оне које су пиле заслађену воду имале просечан резултат 8,5.

Бебе које су дојене, плакале су на почетку процедуре у просеку 3 секунде, а оне којима је даван шећер чак 21 секунду.

Такође, забележен је мањи скок броја откуцаја срца, мањи пад количине кисеоника у крви, а након завршетка процедуре, плакале су 8 одсто времена, док су бебе из "шећерне" групе плакале чак 56 одсто времена.

Бројни аспекти дојења могу узроковати "аналгетичке" ефекте, попут контакт са мајком преко коже, стимулација из мајчиног млека или држање у наручју, објаснио је доктор Кодипјетро.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи