Инфекције узрок неких прераних порођаја

Недијагностиковане инфекције могу да буду узрок превремених порођаја, упозоравају амерички стручњаци са Универзитета Стенфорд. Анализом узорака плодове воде жена које су се породиле пре времена утврђено је да чак 15 одсто имало бактеријску или гљивичну инфекцију.

Што је инфекција тежа, то је већа вероватноћа да ће се трудница раније породити и да ће дете бити болесније.

"Ако бисмо могли да спречимо те инфекције, или да их раније откријемо, били бисмо у стању да избегнемо неке од превремених порођаја," изјавио је један од учесника студије, доктор Ден Диђулио.

У САД се све више деце рађа пре времена, а чак 12 одсто порођаја наступа пре навршене 37. седмице трудноће.

Прерано рођене бебе подложне су проблемима с дисањем, инфекцијама, недовољној развијености органа и церебралној парализи.

Тим са Стенфорда трагао је за ДНК микроорганизама у амниотичкој течности, то јест плодовој води 166 жена које су између октобра 1998. и децемра 2002. године добиле преране трудове у Детроитском медицинском центру.

Установљено је да је од 166 узорака, 25 било заражено бактеријама или гљивицама.

Свих 25 инфицираних жена породило се пре времена, док су прерани трудови код 53 труднице од оних код којих није утврђена инфекција, заустављени и трудноћа продужена.

Стенфордски тим сада ради на утврђивању да ли се инфекције могу открити и пре него што дође до превремених трудова, што би могло да доведе до новог приступа превенцији или лечењу у овој области.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи