Пренатални стрес предиспозиција за шизофренију

Жене, које током трудноће доживе јак стрес, имају опасност да роде бебу која би касније могла да има предиспозицију за шизофренију, саопштили су научници у најновијој студији.

Под јаким стресом, који би могао да изазове касније шизофренију код детета, подразумевају се природне катастрофе, терористички напад или изненадна смрт блиске особе", наводи се у студији објављеној у медицинском часопису "БиоМед Сентрал Сајкајатри" ("BioMed Sentral Sajkajati").

Амерички научници, који су спровели студију, испитали су више од 88.000 особа рођених у Јерусалиму између 1964. и 1976. године. Међу њима је 637 имало шизофренију.

Научници наводе да су деца, чије су мајке у другом месецу трудноће преживеле страхоте израелско-арапског рата (1967), била подложнија добијању шизофреније после пубертета.

У студији се наводи да губитак најблискије особе такође може да утиче да жена роди дете које би касније добило психијатријско обољење.

Научници додају да је та опасност већа уколико се изненадни губитак блиске особе догоди жени у првом тромесечју трудноће.

Шизофренија је психичка болест, односно сложени поремећај функције мозга, који се састоји од скупа карактеристичних симптома.који, оболелој особи отежавају или сасвим онемогућавају разликовање стварних од нестварних доживљаја или искустава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи