Наставак истраживања на Марсу

Космички апарат "Феникс" већ 90 дана истражује Марс и спреман је да настави рад, саопштили су представници америчког научног Центра који прати рад сонде.

Најпре је планирано да мисија траје три месеца, међутим у јулу је НАСА одлучила да је продужи пет седмица, до 30 септембра.

Феникс је 25 маја ове године , извео приземљење на Марсу.

 "Феникс је у одличном стању и прогнозе у односу на количину соларне енергије којом се напаја биле су позитивне, па смо одлучили да продужимо његову мисију на једном од најзанимљивијих делова Марса", изјавио је представник НАСА Мајк Мејер.

Руководилац научне мисије из Пасадене Бари Голдштајн истакао је да је Феникс послао земљи велики број научних информација, између осталог пронашао је воду.

Хемијске анализе узорака тла Марса, које је извршио робот, показале су да садржи елементе за рађање и одржавање живота.

Показало се да је средина на Црвеној планети мање кисела него што се претпостављало.

Међутим, истраживачи не могу да сто посто тврде да је на Марсу раније постојао или сада постоји живот.

Постојање воде на Марсу, у виду леда, је један од кључних фактора при формирању тезе о постојању живота на планети чак и на нивоу простих микроорганизама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи