Откривен ген који изазива рак код деце

Тим лекара који је спровео истраживање идентификовао ген који изазива наследне облике неуробластома. Откриће упућује на нове начине лечења те ретке, смртоносне врсте рака од ког оболевају деца.

Истраживачи из САД, Италије и Белгије утврдили су да постоји веза између мутираног гена АЛК и неуробластома, високосмртоносног типа рака од ког оболевају искључиво деца.

"Ово откриће омогућава нам да породицама у којима су забележени случајеви тог облика наследног рака, понудимо прве генетске тестове.

Лекови за одрасле који утичу на тај ген, већ су у изради, тако да очекујемо да ћемо ускоро почети тестирање ефикасности лека и код оболеле деце," истакао је доктор Јаел Мосе из Дечје болнице Филаделфије, један од истраживача.

Код 15 одсто деце оболеле од разних врста рака, узрок смрти је неуробластом, а степен преживљавања оболелих од тог малигног оболења је 40 одсто.

Тим лекара који је спровео истраживање, пратио је стање пацијената у 20 породица код којих је једно или више деце оболело.

Лекари су утврдили које мутације гена АЛК чине да ген константно активира размножавање ћелија, а неконтролисана деоба ћелија је једна од главних карактеристика рака.

"То откриће је од изузетне важности јер, не само да нам помаже да разумемо генетске корене ове ужасне болести, већ нам даје и потпуно нове идеје за лечење," напоменуо је доктор Џон Марис, који је био на челу истраживачког тима.

Након утврђивања присуства мутације гена у одређеним породицама, лекари су проучавали ређе случајеве где болести није било у породичној историји, односно где не постоји фактор наследности.

Мутације гена АЛК биле су присутне код 12 одсто од 194 случаја тумора код деце са агресивним високоризичним обликом болести.

Неуробластом настаје из веома младих нервних ћелија које нагло почињу да се размножавају изузетно брзо.

Више од половине неуробластома почне да се развија у надбубрежној жлезди која се налази изнад бубрега у трбушној дупљи.

Скоро 50 одсто случајева неуробластома јавља се код деце млађе од 2 године, док се тек 10 одсто случајева бележи код пацијената старијих од 5 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи