Мало арсеника више дијабетеса

Изложеност ниском или умереном садржају неорганског арсеника у води за пиће или храни може да повећа ризик од дијабетеса типа 2, истичу стручњаци.

Већ је утврђено да је хронична изложеност високој концентрацији неорганског арсеника ризични фактор за дијабетес типа 2, али нису били познати ефекти изложености мањој концентрацији арсеника.

Балтиморски стручњаци испитали су узорке урина 788 одраслих Американаца старијих од 20 година и утврдили да испитаници који болују од дијабетеса типа 2 имају 26 одсто више арсеника у урину од оних који не болују од те болести.

Испитаници са вишим вредностима арсеника у урину изложени су 3,5 пута већем ризику да оболе од шећерне болести од оних са нижим вредностима арсеника.

Контаминирана вода за пиће и храна су основни извор неорганског арсеника који се
природно јавља у неким стенама и типовима земљишта.

Процењује се да кроз храну и воду Американци просечно дневно уносе између 8,4 и 14 микрограма неорганског арсеника.

Око 13 милиона становника живи у областима у којима концентрација неорганског арсеника у јавном водоводу премашује прописане стандарде.

Те области налазе се претежно на западу, средњем западу и североистоку САД.

Због распрострањене изложености људи неорганском арсенику из воде, расветљавање његовог удела у епидемији шећерне болести широм света треба да представља један од приоритета здравствених истраживања, указују стручњаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи