Нова птичија врста откривена у Африци

Нова врста малог црвендаћа откривена је у централној Африци сасвим случајно. О шумском црвендаћу стручњаци за птице још не знају много, али су сигурни да ће нас природа изненадити још много пута.

Случајно откривен црвендаћ у шумама Габона је потпуно нова птичија врста, тврде амерички научници.

Уз напомену да још не знају много о њој, малу шумску птицу са маслинастим леђима и црвеним попрсјем, научници су назвали Stiphrornis pyrrholaemus.

Тим научника са Института Смитсонијан, открио је нову птицу за време боравка у шуми због испитивања биодивирзитета, напоменуо је Брајан Шмит, орнитолог истраживач из Националног музеја националне историје при Институту.

"Посумњао сам чим сам пронашао прву птицу у Габону јер није била баш иста као врсте описане у књигама о локалним птицама," објаснио је Шмит.

"Када сам их упоредио са другим врстама из наше колекције, било је јасно да су другачије," истакао је Шмит.

Генетички тестови потврдили су да је птица, просечне висине једанаест и по сантиметара и тежине 14 грама, јединствена, до сада неоткривена врста.

Научни тим описао је мужјака нове врсте као малу птицу ватрено-наранџастог врата и попрсја, жутог стомака, са маслинастим леђима и црним перјем на глави.

Женка је веома слична, нешто мање изражених боја, а по једна бела тачкица испод сваког ока, карактеристика оба пола олакшава разликовање од других сличних врста.

"Иако циљ нашег пројекта није био да нађемо нове врсте попут шумског црвендаћа са маслинастим леђима, то је дефинитивно опомена да свет скрива још изненађења," додао је Шмит.

Бројност класе птица, процењује се на око 10.000 савремених врста, а њихова величина варира од неколико сантиметара, колики је колибри, до три метра колико износи висина одраслог мужјака ноја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи