Нису сви гојазни људи лошег здравља

Постоје гојазне особе доброг здравственог стања, код којих не постоје предиспозиције за настанак кардиоваскуларних обољења, док код неких особа нормалне телесне тежине постоји велика опасност од те врсте обољења, показали су резултати два одвојена истраживања.

У периоду од 1999. до 2004. године око 5.500 особа је било подвргнуто испитивању телесне тежине и крвних аномалија, које је спровела Рејчел Вајлдман са медицинског факултета "Алберт Ајнштајн" у Њујорку, док су друго истраживање спровели научници са Универзитета у Немачкој.

Гојазне особе су током испитивања биле подељене у две групе, у једној су биле оне чији је организам отпоран на инсулин, што је услов за настанак дијабетеса, док су у другој биле особе код којих не постоји та отпорност.

Истраживачи су приметили да гојазне особе, отпорне на инсулин, имају више масноће у скелетним мишићима што повећава опасност од кардиоваскуларних обољења.

Супротно томе, гојазне особе осетљиве на инсулин нису се разликовале од особа нормалне телесне тежине, било да се ради о реакцији на инсулин или артериосклерози.

Тако је испитивање физиономије, телесне масе, расподеле масноће и отпорности на инсулин код 314 особа старости у просеку 45 година, које су обавили Норберт Стефан и његове колеге са Универзитета у Немачкој, показало да постоји гојазност која не штети метаболизму и која може чак да заштити од отпорности на инсулин и артериосклерозе.

Око 16,3 милиона америчког становништва старости преко 20 година, са нормалном телесном тежином има метаболички поремећај, док код 51,3 одсто одраслих, што је 35,9 милиона са вишком килограма, постоји опасност од тог поремећаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи