Археолози пронашли улаз у мајански “пакао”

Мексички археолози пронашли су на Јукатану лавиринт подземних пећина у којима постоје трагови приношења жртава за који тврде да је древним Мајама представљао део пута којим су душе мртвих улазиле у подземни свет.

У ронилачкој опреми, крећући се кроз уске тунеле, научници су открили камене рушевине 11 храмова и остатке за које верују да припадају принетим жртавама на локалитету на полуострву Јукатан.

"Они су веровали да је ово улаз у Шибалбу. Због тога смо пронашли трагове приношења жртава," навео је Гиљермо де Анда, један од истраживача.

Археолози претпостављају да је комплекс подземних пећина од којих су неке испуњене водом и уска стаза дуга 100 метара која води до њих, за Маје представљао пут ка митском подземном свету.

У митологији Маја, Шибалба (или Ксибалба) је подземни свет којим владају мајански духови болести и смрти, а сам назив може се грубо превести као "Место страха."

Пут ка "мајанском паклу" описан је у књизи мајанских митова Попол Вух, као пут препун препрека попут река испуњених шкорпијама, гнојем и крвљу и кућа обавијених тамом или мноштвом слепих мишева који испуштају крике, објаснио је де Анда.

Душе мртвих пратиле су митског пса који је могао да види у мраку, додао је де Анда.

Током протеклих пет месеци у пећинама на Јукатану откривене су предмети намењени мртвима: мале камене скулптуре и грнчарија, али и људске кости.

Маје су градиле високе пирамиде и светилишта у Централној Америци и на југу Мексика пре него што су мистериозно напустили те пределе око 900. године.

Свети списи Попул Вух које су шпански освајачи превели са оригиналног хијелогрифског записа, путовање ка Шибалби описују као мучно.

"Највероватније је ова област била заштићена као света ризница намењена за мртве или за пролаз њихових душа," истакао је де Анда који је био на челу тима који је пронашао трагове жртвовања у неким храмовима.

Различите групе мајанског становништва које су насељавале јужни део Мексика и север Гватемале и Белизеа, имале су сличне улазе у подземни свет које су археолози пронашли на другим локалитетима и скоро увек је то било више пећина дубоко у џунгли.

Током ископавања на Јукатану пронађена је керамичка ваза стара 1.900 годин, али највећи део пронађених предмета су из периода између 700. и 850. године.

"Ови свети тунели и пећине били су природни храмови и везе са храмовима на површини," додао је де Анда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи