Читај ми!

Шеклер: Корона ће бити као грип, а до тада ће умрети многи који неће да се вакцинишу

Доктор Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву, рекао је за РТС да корона губи на снази. Корона ће доћи до нивоа грипа, али до тада ће још хиљаде умрети а нису морали, сматрају да су паметни и неће да се вакцинишу, напоменуо је Шеклер апелујући на све да се вакцинишу.

Да ли је почео нови епидемијски талас короне? Колики ризик носе летовања и путовања? Да ли би нове мутације вируса могле да буду опасније од омикрона? Изјаве лекара из болница говоре да је делта сој и даље присутан. Колико би била значајна вакцинација данас?

Доктор Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву, рекао је да има оних који размишљају својом главом: старије особе носе маске у гужви.

"Ситуација је таква да и код нас и у региону долази до повећања броја оболелих од ковида, а и у 13 земаља ЕУ трендови су такви да долази до повећања случајева на дневном нивоу, или до више хоспитализација или до повећања броја умрлих. У три земље – Норвешкој, Словачкој и Ирској – имамо повећање броја умрлих, јер је прилично времена прошло од вакцинације, код неких скоро годину дана од треће дозе. Старије особе са слабијим имунолошким системом имаће слабију заштиту", напоменуо је.

Према његовим речима, имамо мали проценат вакцинисаних, готово педесет одсто становништва није вакцинисано.

"Сада се шири једна од варијанти омикрона БА4, БА5. Омикрон има пет варијанти, ми смо око Нове године оболевали од прве варијанте. И остала четири соја долазе из Јужне Африке. У Португалији је БА5 сој преузео примат, тако да они за две недеље имају број заражених око 200.000, односно 13.000 на дневном нивоу", истакао је Шеклер.

Упозорио је да онај ко је преболео прву варијанту омикрона има слабу заштиту и може лако да се разболи, а код омикрона немате стандарде, неко прође лакше, а неко теже, док једино вакцина гарантује солидан број антитела.

Шеклер је рекао да патогеност ових нових сојева није повећана, преносивост је можда и већа, али се срећом смртност није повећала.

"Ово зло може да се прође на лакши и тежи начин, да се вакцинишете према препоруци, ако се разболите биће вам лакша слика. У Србији се 60-70 одсто људи заразило омикроном, а баш тај омикрон даје врло слабу заштиту од нове линије омикрона. Међутим, нама је важно да нема тежих клиничких слика и веће смртности", оценио је доктор Шеклер.

Како је напоменуо, како се буде повећавао и број заражених, тако ће почети и да се пуне болнице, али сматра да ће ковид болнице у Србији бити довољне да приме они који су за лечење.

О четвртој дози вакцине 

Говорећи о четвртој и петој дози вакцине, рекао је да Израел и Немачка препоручују свима да приме четврту дозу, док су код нас лекари препоручили старијима од 65 година и онима који су у ризику да приме четврту дозу.

"Ја лично мислим да свака одрасла особа може да прими четврту дозу. Ја сам је примио пре месец дана и то препоручујем свакоме", истакао је.

Шеклер каже да је неминован пораст броја заражених, да не треба дизати панику, али напомиње да ће опет бити угрожени старији и невакцинисани.

"Има краја свему овоме. Ја сам рекао да ће бити прокужавања и да вакцина није чаробни штапић и неће ништа да реши и неће доласком вакцина све да се заустави, него ће да се компликује. Рекао сам да је вакцина пораз а не победа и да ће се разболевати и вакцинисани. Све то стоји. И то ће се све дешавати вероватно до краја године. Биће све мања смртност, ако бог да, све иде у том правцу. Када се неко зарази неколико пута, биће на крају у ситуацији да се зарази а да и не зна да се заразио. И све ће бити као код обичног грипа. За сада је смртност од короне неколико пута већа него од грипа", истакао је Шеклер.

Подсетио је да када се појавила корона, смртност је била већа и од два-три посто, а да је сада сведена на мање од један посто, док је у многим земљама 0,3, 0,4 или 0,5 одсто.

"Корона губи на снази. Корона ће доћи до нивоа грипа, али до тада ће умрети још хиљаде оних који нису морали, али сматрају да су паметни и неће да се вакцинишу. Колико видим, има вакцинисаних спортиста брдо и феноменално играју", напоменуо је Шеклер апелујући на све да се вакцинишу.

Упозорио је да ће Јужна Африка, пошто има мали број вакцинисаних, стално служити као резервоар за нове сојеве.

"Не могу богате земље да се праве паметне да купе вакцине и баце их са истеклим роком, а доле у Африци људи умиру, не знају ни од чега јер немају ни дијагностичка средства. Било је паметније да се вакцине поклоне доле људима којима су потребне", закључио је доктор Шеклер.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи