Читај ми!

Др Миољевић: Реално је очекивати да ћемо након празника имати повећање броја оболелих

Епидемиолог Клиничког центра Србије Весна Миољевић рекла је за РТС да је епидемиолошка ситуација нестабилна. Вирус се интензивније и већом брзином прилагођава и мутира, рекла је Миољевићева. Сматра да ћемо у овој години бити вероватно на корак испред вируса.

Прошле године после Сретења, празника и одмора, имали смо један од најтежих таласа током епидемије коронавируса.

Многи су празничне дане и школски распуст искористили да отпутују, и целе ове недеље не раде. 

Епидемиолог Клиничког центра Србије Весна Миољевић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да ако упоредимо бројеве од пре непуних месец дана, број позитивних је сада мањи.

"Имали смо 26. јануара скоро 20.000 позитивних, јуче око 7.000 позитивних, повећан је број пацијената који су на респиратору, и оних који су изгубили битку са ковидом, тако да је реално очекивање да ћемо након празника имати повећање броја оболелих", рекла је др Миољевић.

Истиче да у прилог томе иде и чињеница да круже делта сој, омикрон и стелт, тако да имамо ситуацију у којој морамо бити више него опрезни јер је епидемиолошка ситуација нестабилна.

Шта сада поручују сојеви вируса

"За лекаре и све оне који су из области медицине а баве се вирусологијом мутације нису изненађење, али учестале мутације само у протекла два месеца – говорили смо о делти, делти плус, о омикрону и стелту – говоре да се вирус интензивније и већом брзином прилагођава и мутира, а све са циљем да оболи што више људи", објаснила је докторка.

Клиничка слика јесте блажа, мањи број пацијената јесте хоспитализован, мањи је број дана хоспитализације, али вирус увек нађе домаћина, посебно пацијенте који имају примарну или секундарну имунодефицијенцију: сваки коронавирус може дати тешку клиничку слику без обзира на то како се зове, напомиње докторка.

Улазимо и у трећу годину са короном, шта је другачије

Додаје да ово предуго траје, две године јесте дуг период, дете се роди, прохода и проговори за две године, а вирус је на свом почетку са великим бројем мутација.

На почетку, вирус је био на корак испред нас, а захваљујући вакцинама које познајемо и антивирусним лековима, сматра да ћемо у овој години бити вероватно на корак испред вируса.

Враћају се деца с распуста – грип и корона

Миољевићева је тренутно умерени оптимиста када је реч о ковиду. Када је реч о грипу, искуства кажу да је највише оболелих било у фебруару и марту.

"Ове године било је нешто више регистрованих случајева грипа него прошле године", каже она.

Говорећи о повратку школараца и завршетку распуста, сматра да је ту успостављен систем који даје резултате и није било проблема у вези са повећањем броја новозаражених.

Миољевићева закључује да поред вакцине, која је апсолутни приоритет и најважнија мера превенције, имамо и неколико антивирусних лекова, који се под контролом ординирајућег лекара и могу се примати у току првих неколико дана са добром прогнозом у лечењу.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи