Читај ми!

Корона не зна за државни празник - лепо се проведите, али се чувајте и поштујте препоруке

У дане празника отворене су све ковид амбуланте. Раде и све лабораторије, државне и приватне. По правилу, у дане празника, смањује се гужва. Да би тако остало и после, било би добро да искористимо време које нам иде на руку, и уместо унутра, дане празника проведемо напољу.

Ковид амбуланта Савски венац и данас ради уобичајено, од 7 до 22 сата. У преподневним сатима, када је екипа РТС-а била тамо, није било гужве, само неколико пацијената је чекало на преглед.

"Морам да истакнем, с обзиром на то да ће људи имати доста слободног времена - да дружење буде у мањем броју, да у затвореним просторијама не буде пуно људи, кад су заједно боље да искористе лепо време и да се прошетају", саветује др Снежана Калабић из ковид амбуланте на Савском венцу.

До 11 сати у овој амбуланти прегледано је 70 пацијената који су се жалили на симптоме уобичајене за респираторне инфекције.

Иначе, у јеку овог епидемијског таласа ту је у преподневним сатима прегледано и до 350 пацијената.

У лабораторију "Ватрено око" свакодневно стиже више од хиљаду узорака. Последња два дана ситуација је повољнија. До поднева обрађено је 260 пи-си-ар тестова.

"Обим посла се последњих недељу дана значајно смањио у односу на претходни период, наиме не може да се рачуна са обимом посла који смо имали прошле године, где смо обрађивали 3.200, 3.400 узорака на дневном нивоу", каже др Снежана Јовановић из "Ватреног ока".

И приватне лабораторије раде уобичајено током празника. У просеку обраде дневно око 2.000 анализа.

"Од јутрос нема гужве као што је то иначе било протеклих дана, можда зато што је празник, па људи немају потребу да се нешто посебно тестирају", каже др Никола Спасојевић.

Мањи број прегледа и пад броја заражених уобичајен је за дане викенда и празнике. Нажалост, често се последице непоштовања епидемијских мера виде неколико дана касније, кажу стручњаци. Зато, лепо се проведите за празнике, искористите пролећне температуре, али се чувајте.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи