Читај ми!

Др Тимотијевић за РТС: Притисак на болнице и даље висок, омикроном заражени млађи

Директорка Градског завода за плућне болести др Љиљана Тимотијевић изјавила је за РТС да су омикроном углавном заражени млађи пацијенти, што се закључује из благих клиничких слика. Истиче, међутим, да се у просеку од шест до седам одсто пацијената шаље у болнице, што није мали проценат, те да је то углавном старија популација.

У ковид болницама, у овом тренутку, око 2.200 пацијената је више него пре месес дана. Др Љиљана Тимотијевић, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла је да је Градски завод за плућне болести и даље у систему ковид болнице, да се налазе у систему ковид тријажног центра, те да број пацијената из дана у дан варира.

"Јуче смо имали 175 пацијената, јутрос, од 11 сати већ 100 пацијената је ушло у нашу установу. Притисак који је последица слања пацијената из ковид амбуланти и даље је актуелан. Морам да кажем да је мање пацијената, у односу на пре три недеље када смо ушли у систем ковид болнице", каже Тимотијевићева.

Према њеним речима, и даље имају пацијенте оба пола, као и млађу и старију популацију, али су доминатно млађи који су заражени омикроном, што се закључује на основу клиничке слике.

"У питању су симптоми горњег респираторног тракта: гребање у грлу, сув кашаљ, кијавица, појачана секреција из носа, коњуктивитис, главобоља, али има и пацијената који се жале на болове у зглобовима, мишићима и повишену телесну температуру", указује докторка.

Истиче да за разлику од делта соја, када је било озбиљнијих клиничких слика: компликације на плућима и придруженe пнеумонијe, у овом последњем таласу, када је реч о млађима, нема тешких клиничких слика.

Додаје да и даље није мали број пацијената који се шаљу у болнице, те да је то у просеку од шест до седам одсто.

"Углавном је то популација која се креће преко 65 година са придруженим болестима, односно коморбидитетима, било да се ради о високом притиску, шећерној болести, али и даље гојазним пацијентима. Углавном су то невакцинисани пацијенти када је реч о млађој популацији", упозорава др Тимотијевић.

Додаје да су старији пацијенти вакцинисани, али да не може да каже да су примили трећу дозу.

Говорећи о антивирусним лековима, докторка каже да се они дају у првих пет дана, те да бележе добро искуство приликом њихове примене. "Олакшава тегобе, скраћује ток болести и убрзава опоравак", објашњава.

О даљем току епидемије

Истиче да се искрено надају да ћемо са омикроном и стелт подваријантом изаћи из пандемије.

"Судећи по броју вакцинисаних у нашој популацији и непоштовање социо-епидемиолошких препорука, не можемо да дајемо исхитрене закључке када је реч о даљем току епидемије", каже др Тимотијевић.

Говорећи о постковиду, каже да се не може генерализовати, али да се пацијенти од последице делте жале на вишемесечну малаксалост, замор, отежано дисање, а радиолошки се то потврђује.

На питање какве последице оставља ковид 19 на плућима, докторка објашњава да то зависи од тога да ли је пацијент био здрав или је имао придружене болести, те да ли је реч о вакцинисаној или особи која се није вакцинисала, као и да ли је реч о млађој или старијој особи.

Савет пацијентима који су прележали коронавируса је да треба да буду на хигијенско-дијететском режиму, да се придржавају епидемиолошких мера, који се нису вакцинисали да се вакцинишу у догледно време, пушачи да престану да пуше, умерена физичка активност, вежбе дисања.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи