Читај ми!

Срце и коронавирус, доктор Арсен Ристић објашњава како се могу избећи озбиљне компликације

Да би се избегле озбиљне срчане компликације, после прележаног ковида 19, неопходна је вакцинација. Када сте вакцинисани, ризик да се појави упала срчаног мишића у ковиду је свега 11 на сто хиљада болесника, што је недавно објављено на популацији оболелих у Израелу, изјавио је за РТС проф. др Арсен Ристић, начелник Одељења за срчану инсуфицијенцију и помоћник директора Клинике за кардиологију КЦС.

Уколико се појави нека од тегоба: појачано замарање, гушење, ако постоји лошија толеранција на напор, отицање ногу или немогућност да се лежи на равној површини, требало би да се одмах потражи помоћ лекара. Двадесет до педесет одсто болесника који су прележали ковид 19 имају упалу срчаног мишића, кажу подаци.

Проф. др Арсен Ристић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да је срчана слабост последица великог броја кардиоваскуларних обољења, те да је водећи узрок оболевања и смртности у свету.

Према његовим речима, после ковида 19 може се погоршати стање људи који су већ имали неко срчано обољење, као и да су под већим ризиком за компликацијом.

"Оно што се најчешће погорша је у вези са упалом срчаног мишића, миокардитис који Клиника за кардиологију КЦС има традицију адекватне дијагностике и лечења ових болесника", каже Ристић.

Додаје да "компликације могу да се односе и на учесталије и касније збринуте компликације, најчешће болести садашњице срчаног удара".

"Посебно нас брине у ковиду и где се посебна пажња обраћа су компликације настале везане за стварање крвних угрушака у плућној циркулацији, за плућну емболију после чега може да настане плућна хипертензија", указује Ристић.

Објашњава се разликују ризици манифестације код вакцинисаних у односу на невакцинисане особе, као и који је сој вируса одговоран за ковид 19.

"Поготово је омикрон нешто ублажио кардиоваскуларне компликације. Популације које су масивно вакцинисане, као у Израелу, драматично су пали проценти озбиљнијих обољења, поготово што је пао проценат болесника који је у ковиду добио упалу плућа", наводи гост Јутарњег програма.

Према његовим речима, комбинација упале плућа са упалом срчаног мишића је посебно ризична за болеснике.

"Када сте вакцинисани, ризик да се појави упала срчаног мишића у ковиду је свега 11 на сто хиљада болесника, што је недавно објављено на популацији оболелих у Израелу", каже Арсић.

Да бисмо избегли озбиљне компликације, поручује, неопходна је вакцинација.

Када се јавити лекару

На питање који су симптоми указују на то да се хитно морамо јавити лекару, Арсић каже да пацијенти који већ имају срчану слабост треба да се јави када се смањи толеранција на напор, јаве болови у грудима, замарање, отицање ногу, поготово уколико добију више од три килограма у тежини у року од недељу дана.

"Саветујемо нашим пацијентима да се редовне мере једном недељно, да сваког другог или трећег дана провере притисак и пулс. Сваке нагле промене, поготово губици свести су нешто што би болесника требало да доведе раније на контролни преглед, него што би иначе дошао или у хитне службе", каже доктор.

Нови лекови у терапији

Истиче да лабораторијске анализе могу да покажу да ли је реч о срчаној слабости, те су за лечење хронично оболелих у Србији уведени нови лекови, који могу да прекину оно што је раније било незамисливо – "зачарани круг између срчане и бубрежне слабости и шећерне болести".

Због тога што су болнице често у ковид зонама многи пацијенти тешко долазе на контроле. Проф. др Арсен Ристић каже да је тај проблем присутан свуда у свету, те да су зато поједине болести пацијената компликовале.

"То је проблем који је код нас значајно боље решен и боље се одговорило. Захтева додатне капацитете, кадрове, на чему се ради и радило се интензивно, едукацију људи. Није једноставно, али се наш здравствени систем показао као флексибилан и отпоран на овакве изазове", закључује проф. др Арсен Ристић.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи