Читај ми!

Мање заражених, али је велики број преминулих – пандемија није готова упозоравају епидемиолози

Од почетка пандемије, у Србији је забележено 1.826.787 случајева коронавируса, а од последица заразе преминуло je 14.299 особa. Проценат смртности је 0.78 одсто. До сада је тестирано 8.469.233 узорака, објављено је на сајту covid19.rs.

Епидемијска слика у Србији и даље је озбиљна. Благо је смањен број заражених и редови испред ковид амбуланти су нешто мањи, али и даље расте број преминулих од последица заразе. Расте и број пацијената у болницама и на респиратору. 

Према последњем пресеку, коронавирус је потврђен код још 9.580 особа, од 25.998 тестираних узорака. Од последица заразе преминуло је 65 особа. На болничком лечењу налази се 4.541 пацијент, од којих је 190 на респиратору.

Лекари упозоравају да пандемија није готова. 

Омикрон сој тренутно је доминантан, заразнији je oд претходних и деца лакше обољевају од те варијанте коронавируса него од ранијих, рекла је педијатар пулмолог Универзитетске дечје клинике у Београду Невена Јовичић, за емисију "Магазин на Првом" Првог програма Радио Београда.

Прецизирала је да је омикрон мање инванзиван у односу на делта сој, да се лакше преноси и да чешће присутан у горњим дисајним путевима.

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да бисмо имали 10 пута мање умрлих дневно да је вакцинисано више од 80 одсто популације.

Доктор Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву, истакао је да се, упркос великом броју пацијената у болницама, показало да омикрон сој није ни мутант ни Франкенштајн, који ће нас све побити.

Напоменуо је да су симптоми омикрона далеко блажи него раније, али за вакцинисане.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи