Читај ми!

Преминуле још 63 особе, нових 11.439 случајева заразе – потврђен стелт омикрон сој у Србији

Према последњем пресеку, коронавирус је потврђен код још 11.439 особа, од тестирана 26.873 узорка. Од последица заразе преминуле су 63 особе. На респиратору 164 пацијента.

Епидемијска ситуација је озбиљна у Србији и у целом региону. На болничком лечењу је све више пацијената. Са блажом клиничком сликом све је више заражене деце.

Школе раде још ове недеље, по старом, а онда почиње продужени – сретењски распуст, да би се колико-толико успорила епидемија.

Директор Дома здравља Савски венац Зоран Бекић рекао је да га брине раст броја инфициране деце, који се од децембра повећао са једног, до двоје, на чак 25 новозаражених дневно, али је уверен да ће, као и крајем октобра, када је заустављена крива инфицирања, слично бити и током предстојећег распуста.

"Омикрон сој се из популационог дела младог и радно способног становништва помера ка деци и старијим особама и они су најчешће пацијенти у болницама", рекао је Бекић за Радио-телевизију Србије, указујући да се најчешће ради о невакцинисанима.

"Вакцинација је и даље једино право оружје против корона инфекције", закључио је Бекић.

Министарство здравља саопштило је да је у Србију стигао први контингент лека против коронавируса – "паксловида".

Србија је прва земља континенталне Европе којој је испоручен овај лек и то десет дана након што је Европска агенција за лекове (ЕМА) одобрила употребу и промет овог лека. 

Путници из Европске уније, Шенгенског простора и 33 државе, међу којима је и Србија, могу од данас у Грчку са важећим европским сертификатима, без пи-си-ар теста.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи