Читај ми!

Д-димер није дијагноза – када га треба проверавати

У време епидемије многи су проверили ниво Д-димера у крви. Једни на своју руку, други по захтеву лекара. Д-димер као анализа се ради када се сумња на зачепљење крвног суда тромбом, односно када постоје одређени клинички знаци. Д-димер не значи нужно болест, а на његову повишеност могу да укажу кратак дах, лупање срца, оток ногу, топла нога на одређеном месту и тада се треба јавити лекару, каже за РТС руководилац Клинике за хематологију, доктор Дарко Антић.

Многи су први пут чули за Д-димер и први пут урадили ту анализу током епидемије. Неки су чак даљим испитивањима и прегледима открили да је за његову повишену вредност у крви главни разлог нешто друго, а не коронавирус.

"Д-димер као анализа се ради када се сумња на неку опструкцију, зачепљење крвног суда тромбом, односно када постоје одређени клинички знаци, тада се ради Д-димер", каже доктор Дарко Антић.

Руководилац Клинике за хематологију УКЦС истиче да је сада дошло до предоминације те анализе у оквиру ковид инфекције.

"Веома је важно да кажемо да то не значи увек да је дошло до тромба и да нужно значи лекове. Д-димер је протеин који се нормално јавља када се разграђује крвни угрушак и он никада није на нули. Постоје и одређене физиолошке, нормалне ствари када је он повишен попут трудноће, малигнитета, повреда и зарастања рана. Тако да Д-димер не значи нужно болест", наглашава доктор Антић.

Стања која могу да укажу на повишени Д-димер и када се треба јавити лекару јесу изненадна појава кратког даха, лупања срца, отока ногу, топла нога на одређеном месту.

"Анализу Д-димера никако не треба да радимо самостално, већ искључиво у комуникацији са лекаром. Повишен Д-димер сам за себе не значи ништа, то је знак поред пута да треба да наставимо са даљом дијагностиком да бисмо можда дошли до одређене дијагнозе и лечења. Сам резултат се не лечи", нагласио је доктор Антић.

Када је реч о повишеном Д-димеру током ковид инфекције, доктор Антић каже да ће се како болест пролази и Д-димер смиривати.

уторак, 08. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи