Читај ми!

Саздановић: Од овог вируса можемо свашта да очекујемо, не верујем да је омикрон крај

Епидемијска ситуација у Србији се не смирује. Фебруар је почео високим бројевима новооболелих од коронавируса, међу којима су и млади и стари. Очекује се да ће и наредних десетак дана број оболелих наставити да расте, а из дана у дан повећава се број пацијената у болницама, а и број преминулих. Овај вирус је показао велику способност мутација и са омикрон сојем тешко да можемо да кажемо да је крај пандемије. Док год се не вакцинишемо остављамо простор да вирус и даље мутира, каже за РТС државни секретар Министарства здравља, доктор Предраг Саздановић.

Од почетка недеље коронавирусом је заражено више од 52.000 људи, а дневно је преко 50 одсто тестираних позитивно на коронавирус, рекао је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а доктор Предраг Саздановић.

"Очекивано компликована ситуација, а сигурно је много више заражених, јер не одлазе сви у ковид амбуланте. Већ две године, из таласа у талас, здравствени систем се налази, може се рећи, у ратном стању. Када погледате све болнице у Србији које су у ковид систему, велики је број пријема", каже Саздановић.

Истиче и да је слика у болницама слична из таласа у талас и да прво имате пријем пацијената у релативно добром стању, затим се њихово стање нагло погоршава и онда расте број оних који су на интензивној нези и респираторима, а сразмерно томе расте и број преминулих.

"Кључно је да знамо четири ствари – вирус постоји, вирус убија, вакцина штити од тешких случајева и као четврто вакцина никога није убила, напротив у интензивним негама су углавном невакцинисани", наглашава Саздановић.

KБЦ "Др Драгиша Мишовић" се у петак у потпуности враћа у ковид систем, јер је све мање слободних места у ковид болницама.

"Морамо да реагујемо, окупираност установа је између 80 и 90 одсто и ми бринемо на два фронта – за ковид пацијенте, али имамо потребу да лечимо и не ковид пацијенте. Хитне интервенције и онколошки пацијенти не смеју да чекају", објашњава државни секретар Министарства здравља.

Повећава се и број заражених здравствених радника што отежава рад установа. 

"Проблем је велики број заражених здравствених радника и он је између 20 и 25 одсто, што је озбиљан мањак и проблем за рад. За разлику од претходних сојева, олакшавајућа ствар је да симтоми пролазе релативно брзо уз блажу клиничку слику, па се здравствени радници релативно брзо враћају на посао. И у наредним данима очекујемо раст заражених, јер школе раде, међу децом и наставницима такође има заражених и плато овог таласа нас очекује око Сретења, а постепени пад очекујемо крајем фебруара", каже Саздановић.

Будући да се појавила подваријанта омикрона у суседству, Саздановић не верује да нам се ближи крај пандемије.

"Овај вирус је показао велику способност мутација, од овог вируса можемо свашта да очекујемо и не верујем да је омикрон крај. Док год се не вакцинишемо, вирус ће имати простор за мутацију", нагласио је у разговору за РТС доктор Предраг Саздановић.

Најавио је и да ће ускоро бити донета одлука о увођењу четврте дозе вакцине против ковида.

уторак, 08. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи