Читај ми!

Миољевић: Долазак туриста за празнике ризик да се омикрон појави и у Србији

Омикрон варијанта корона-вируса појавила се крајем новембра и од тада до данас се убрзано шири и повећава број заражених. Епидемиолог Клиничког центра Србије др Весна Миољевић потврдила је да у нашој земљи још није регистрован омикрон, али и упозорила да су предстојећи празници, долазак и пролазак туриста ризик да се он појави. Магистар фармације Павле Зелић истиче да се овај нови сој изузетно брзо шири, да је изузетно заразан и да је потпуно прешао преко целе Америке, али да нема индиција да је на било који начин опаснији од делта варијанте.

Омикрон варијанта вируса SARS-CoV-2, још није регострована код нас, потврдила је за РТС Весна Миољевић, али и указала да земље окружења пријављују омикрон сој, чак и оне које се граниче са Србијом. 

Истакла је да и друге друге земље Европе, нарочито Британија, и целог света, посебно Америка, пријављују све већи број оболелих код којих се сенквенционирањем доказује да се ради о варијанти SARS-CoV-2 вируса.

Упозорила је да су предстојећи празници, долазак и пролазак туриста кроз Србију свакако ризик да се и омикрон код нас појави.

Објаснила је да је прошло свега три недеље од објаве СЗО да је изолована и регистрована нова варијанта вируса и да због тога и СЗО и научници и институти имају разлога за опрез.

"Пре свега због тога што је тај број мутација регистрован у омикрону веома велики, различит од свих досад познатих варијанти, тако да је та варијанта сврстана у ону која забрињава. Пре неколико недеља смо имали и делта плус сој, али то није нова варијанта већ подваријанта за коју се испоставило да и нема неки велики епидемијски знача", оценила је Миољевићева.

Додала је да су досадашње студије показале да се омикрон знатно брже репликује у горњим дисајним путевима, тако да та већа концентрација вируса омогућава услед везивања за рецепторе хуманих ћелија брже и лакше преношење.

Који симптоми указују на омикрон

Весна Миољевић је потврдила да је знојење један од симптома омикрона али да свакако не треба заборавити ни на друге симптоме респираторног тракта и када се појаве треба се тестирати.

"Ноћно знојење може да се појави и у оквиру других различитих обољења", указала је докторка.

Навела је да је оно што се до сада зна углавном, да је та клиничка слика блага и да се јавља најчешће код младих особа између 18 и 39 година.

Додала је и да су амерички научници показали да је повећан број обољевања код нешто старијих особа, пре свега у старачким домовима, тј. у колективима, и да је то тај моменат олакшаног и брзог ширења омикрона.

"У овом случају када се ради о омикрону препоручује се та трећа бустер доза која подиже титар антитела и интензивније штити од нових варијанти вируса. Уз вакцинацију свакако не треба заборавити на ношење маски, хигијену руку и све оно што смо научили у протекле две године", закључила је Миољевићева.

Зелић: Омикрон је потпуно прешао преко Америке 

Магистар фармације Павле Зелић је за РТС из Атланте рекао да је омикрон успео са један посто, када се појавио у првој недељи у Америци, да пређе на 12, 6 а сада на 73,2 посто оболелих.

"У регији у којој се ја налазим, југоистоку, чак 95 посто нових случајева су управо омикрон. То доста забрињава иако је до сада регистрован само један смртни случај у Тексасу. Много тога се десило и у држави Њујорк, Вашингтон, где су уведене нове мере забране, ограничења окупљања, отказују се позоришне представе на Бродвеју, утакмице, спортска окупљања уопште, што представља додатну забринутост када знамо да иде Божић и да ће бити породичних окупљања", пренео је Зелић ситуацију у САД.

Нагласио је да се у САД иде ка томе да се уведу и обавезне вакцине. Сада имају рекордне случајеве у једном дану - 189.000 заражених, преко 2.000 смртних, истакао је Зелић, напоменувши да се ситуација дефинитивно не смирује у Америци.

"Научници су врло уздржани по питању омикрона и не могу још увек да кажу да ли је он смртоноснији, што је највеће питање и да ли вакцине делују. Извесно је да делују, јер заиста нисмо имали већи пораст смртних случајева, макар за сада али и даље се очекују резултати првих студија да би могло да се каже било шта конкретно", навео је Зелић.

Указао је и да је оно што је извесно, то да се омикрон изузетно брзо шири, да је изузетно заразан и да је потпуно прешао преко целе Америке, али да нема индиција да је на било који начин опаснији од делта варијанте.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи