Читај ми!

Мења се закон - агенти ће продају и издавање некретнина моћи да раде као допунски посаo

Измена Закона о посредовању у промету и издавању непокретности, најважнија је тема регионалног скупа посредника Форум некретнине 2024. у Београду. Завршена је јавна расправа, а доношење измена, у Кластеру некретнина очекују до краја године.

До сад су били лица са положеним стручним испитом, доношењем измена Закона, зваће се као и у целом свету - агенти за некретнине. Битније од назива је то што ће агенти продају и издавање некретнина моћи да раде као допунски посао, што сада није законски омогућено.

"Ако су запослени у некој другој делатности, на основу уговора о заступању, моћи ће да раде у некој агенцији, да буду уписани у регистар, да им се исплаћује провизија коју зараде и да им то буде допунско занимање“, каже Ненад Ђорђевић, председник Управног одбора "Кластер некретнине".

Поред тога агенције добијају наменски рачун. На њему ће држати новац клијената, уз њихово писмено овлашћење, као гаранцију да ће завршити неки посао неопходан за купопродају. То ће повећати сигурност грађана и привреде и олакшати посао агенцијама.

Највећи проблем посреденика у Републици Српској је то што не могу да приступе власничким документима без посебних овлашћења, што је њиховим колегама у Србији омогућено.

У последњих годину дана успоставили су сарадњу са Пореском управом, Министарством унутрашњих послова и нотарском комором.

"Пореска уверења, која продавци морају да доставе приликом закључивања уговора, сада више не морају да достављају сами, нотари то на лицу места проверавају и дају тај документ. Тако исто и питање брачног стања, приступ личним подацима са МУП-ом, мало је олакшана процедура", каже Драган Милановић, председник Управног одбора Удружења посредника у промету непокретности Републике Српске.

У Хрватску долази доста агенција из других држава Европске уније које нису испуниле услове за пословање у тој земљи, а бави се посредовањем. Ипак, као највећи проблем хрватски посредници виде појединце који се нерегистровани баве прометом некретнина, Казне за њих су, истичу, исте као и за легалне посреднике.

"Сад се ради на томе да казне за оне који раде на црно буду драстично веће, у односу на ти да ако ви као регистрирани посредник направите неки прекршај. Тако да су нам то изазови сива зона и колеге које не задовољавају услове који су потребни за рад у Хрватској“, рекао је Борислав Вујовић, потпредседник Удружења пословања при Хрватској господарској комори.

На дводневном скупу, посетиоци ће моћи да присуствују предавањима и интерактивним радионицама, где ће се упознати са законским решењима и праксом у области пројектног финансирања, катастра и дигитализације пословања.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи