Читај ми!

Плућа оних су прележали корону најугроженија, у КЦ неки пацијенти поново "уче да дишу"

Када симптоми коронавируса постану средње тешки и тешки углавном су најугроженија плућа. Ипак, ковид 19 уме да угрози и друге виталне органе. Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију Универзитетског клиничког центра Србије каже за РТС да је велики притисак на болнице и да неки пацијенти поново "уче да дишу" након прележане болести.

Михаило Стјепановић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је Клиника за пулмологију у два наврата била у ковид режиму. "Некад плућа побеле за два до три дана. Важно је болеснике пратити и ухватити прави моменат да би се могло што пре одреаговати", додаје Стјепановић.

 

Према његовим речима, изненађење је да смо скоро две године и да епидемија је стално присутна.

"Некада и младе особе имају изразиту упалу плућа. Велики је притисак и пост ковид пацијената. У питању је мултисистемска болест, а вирус може да остави озбиљне последице"; напомиње Стјепановић.

Према његовим речима, деси се да пацијенти месецима долазе након прележане болести.

"Клиника је отворила сваког уторка пост ковид амбуланту. Са упутом изабраног лекара можете да дођете на преглед код пулмолога сваког уторка. Процењујемо колико је корона оштетила плућа, радимо лабораторијске анализе, радимо д-димер... Понекад укључујемо и специјалисте физикалне медицине, учимо их вежбе дисања", наводи Стјепановић.

Наводи да неки пацијенти поново "уче да дишу" након преежане короне.

"Програм је сложен. Позивам пацијенте који се и даље замарају, имају сув кашаљ да дођу у ковид амбуланту", каже Стјепановић.

Наводи да када усмерите све ресурсе здравсгвеног система на једну болест други су угрожени.

"Сваки дан се тражи место више. Велики је притисак пацијената да легну у болницу, на дијагностику, терапију и лечење. Ми у нашој амбуланти прегледамо око 250 пацијената само преподне, а у онколошкој амбуланти око 70-80. То је велики притисак онколошких пацијената", истиче Стјепановић.

Каже да је важно доћи на време.

"Симптоми рака плућа су замарање, губирак апетита, телесне тежине.... То је све на шта наши грађани треба да обрате пажњу, нарочито старији од 50 година и мушкарци. Дешавало се због ковид система рада да се пацијенти касно јаве лекару", напомиње Стјепановић.

Дневна болница је, каже, нон стоп радила, и терапија није никада била обустављена ниједном онколошком пацијенту.

"Сада се чека 7 до 10 дана до бронхолошког испитивања. Приоритет су борба за људе. Свакако борба за опрему и нова радна места", закључује Стјепановић.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи