Читај ми!

Весић против краћег радног времена: Људи неће имати од чега да живе

Ако привреда не ради, људи неће имати од чега да живе - тако заменик градоначелника Београда за РТС образлаже свој став да радно време не треба због пандемије ограничавати на 17 часова.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић каже да на седници Кризног штаба у петак неће подржати предлог медицинског дела Кризног штаба да се радно време ограничи до 17 часова.

"Бићу против тог предлога, зато што већ сада имате скоро 50 посто локала који у 22 затварају, зато што немају довољно гостију, већ имате заиста мање гостију, отприлике пад промета је око 40 одсто. То значи мање радних места, то значи мање плате за људе који раде", рекао је Весић гостујући у Београдској хроници.

Истакао је да се криза која траје скоро већ две године не може решавати као да је реч о епидемији грипа који је ту 10 до 15 дана.

"Морамо наћи меру између тога да привреда ради - јер ако привреда не ради, нема пара ни за вакцине, ни за плате лекара, нема пара ни за лекове који се купују - и тога да се заштити јавно здравље", каже Весић и додаје да ако конобар не однесе плату кући, онда његова деца неће имати шта да једу.

Додаје да је и против тога да школе раде само онлајн, јер је, како каже, за децу боље да буду у школама у којима се поштују мере, него да се окупљају ван школе.

Истиче да број вакцинисаних у Београду расте, да су само јуче дате укупно 7.584 дозе, те да је реч о бар троструком увећању у односу на период од пре месец и по дана. Томе су, каже, допринели број заражених и свест људи да треба да се вакцинишу, али, признаје, и мере које се предузимају.

Према подацима које је изнео, у Београду је првом дозом вакцинисано 60,52 одсто, другом дозом 57,96 одсто, а трећом дозом - 22,25 одсто.

Поновио је свој став да Београду са 75-80 одсто вакцинисаних становника мере не би биле потребне и то упоредио са ситуацијом у Данској, где је 80 одсто вакцинисаних а мере укинуте.

"Србија заостаје за пет до шест посто. Ако у Београду буде 75 посто, вероватно ће у Србији бити 70. То је више него довољно да се укину све мере", рекао је Весић.

Дефинисане линије метроа, продужавају се линије трамваја

Заменик градоначелника Београда говорио је и о предлогу Плана генералне регулације шинских система на територији Београда који је усвојило Градско веће и упутило га Скупштини града на усвајање.

Објаснио је да је овим планом регулисано како ће се простирати три линије метроа.

"Прву ћемо почети да градимо већ током овог месеца, она ће бити готова до 2028. године, другу почињемо да градимо 2023. године и биће готова до 2030. године", каже Весић.

План предвиђа како ће се простирати шема БГ воза, који ће сада покрити и Сурчин и Обреновац, а биће повећан и број полазака ка Барајеву, Младеновцу, Сопоту и Лазаревцу.

"Обезбедићемо да сви грађани који живе у приградским општинама, осим Гроцке која ће бити обухваћена у последњој фази, имају - сваких 10 до 12 минута, најкасније 15 минута у шпицу - имају воз за Београд и назад", рекао је Весић.

Ту је и ширење трамвајских линија - продужава се линија од Пожешке улице према Цераку, затим од Јурија Гагарина на Бежанијску косу, као и од Богословије према Ади Хуји, па новим мостом на леву обалу Дунава.

"То ће битно растеретити и Панчевачки мост, и Пупинов мост, а сутра и мост код Аде Хује који ће се градити, надам се, већ од следеће године", рекао је Весић.

Грађевинском факултету врата увек отворена 

Коментаришући то што ће траса метроа ипак бити промењена, Весић је рекао да јавне расправе томе и служе - да се сагледају све примедбе и предлози. Неке су, каже, прихваћене, а неке не.

"Тачно је да је прихваћена та девијација прве линије која би требало од Пожешке да обухвати Церак и Петлово брдо и читав тај крај, али је прихваћена само као идеја. Значи тамо ће бити предвиђена девијација метроа, али се неће градити у првој фази, већ ће се градити у некој каснијој фази зато што се метро гради док год град постоји", каже Весић.

Упитан да прокоментарише одлуку Грађевинског факултета да се повуче из овог пројекта, Весић каже да су одлучили да се повуку "из нечега у чему нису ни учествовали, а имали су позив да учествују".

Поручио је да је изградња метроа историјски моменат за Београд и Србију, да у њему учествују многи стручњаци из Србије, Велике Британије, Француске, Аустрије, те да ће стручњаци са Грађевинског факултета бити добродошли кад год неко од њих буде желео да се укључи у овај пројекат.

"Надам се само да они који буду учествовали приватно, односно лично на пројекту, а раде на Грађевинском факултету, неће имати због тога реперкусије", каже Весић и додаје да су им врата увек отворена.

Заменик градоначелника је рекао да се свакодневно бави и проблемима грађана у свим београдским општинама, које обилази својом покретном канцеларијом.

Тако се, каже, за два сата реши пет, шест до десет проблема - за које истиче да су подједнако велики и да заслужују да се реше и да се о њима расправља.

"Ту се скупљају људи, свако може да дође и пита шта жели, и после тога заиста учинимо сви заједно да то место постане боље место за живот", рекао је Весић.

Као пример колико брзо се на овакав начин проблеми решавају, навео је ситуацију у Угриновцима, где је о лежећем полицајцу код школе разговарано у суботу, а да је већ данас то решено.

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи