Читај ми!

Битка за Пенсилванију, Барак Обама против Илона Маска

Тачно 16 година од када је његов предизборни караван изазивао хистерију одушевљења скоро где год да се појавио, Барак Обама је допутовао у Пенсилванију, покушавајући да убеди становнике некадашње престонице челика да гласају за Камалу Харис. Готово истовремено, најбогатији човек Америке Илон Маск скакао је од среће по бини током предизборног скупа Доналда Трампа у градићу Батлер, свега сат вожње удаљеном од Питсбурга.

Битка за Пенсилванију, Барак Обама против Илона Маска Битка за Пенсилванију, Барак Обама против Илона Маска

Дуел Обаме и Маска производ је чињенице да би гласови из Пенсилваније, једне од "заборављених" америчких савезних држава, могли одлучити исход председничких избора 5. новембра.

Према последњим истраживањима јавног мнења, кандидаткиња демократа Камала Харис има готово немерљиво малу предност у односу на Доналда Трампа. За Харисову би гласало 48 одсто гласача у Пенсилванији, односно 0,6 одсто више него за кандидата републиканаца.

"Мртва трка" у Пенсилванији, неминовно, изазвала је панику у оба изборна штаба, па су демократе покушале да утичу на бираче извлачећи "џокера", најбољег говорника међу америчким председницима претходних неколико деценија - Барака Обаму.

Обамина кратка пенсилванијска турнеја покушај је демократа да одобровоље афроамеричке гласаче, чији је ентузијазам за поруке који долазе из штаба Камале Харис прилично депримирајуће деловао и на некадашњег председника Америке.

Демократе, које су током изборне трке 2016. године заборавиле западну Пенсилванију, тврде да овакву грешку више никада неће поновити, али је Обама после скупа у Питсбургу рекао сарадницима да је осетио "изостанак узбуђења", које је пратило његове походе у ту државу 2008. и 2012. године.

Џокер, Барак Обама

Помињући бол, проблеме, али и радост који су пратили "његов пут", Обама је упозорио на опасност по америчку демократију коју би представљала победа "могула некретнина који је постао политичар".

Аналитичари, ипак, тврде да је ангажовање најбољег међу демократским ораторима неколико недеља пред гласање можда и знак да штаб Камале Харис осећа да им победа на изборима полако клизи из руку.

Са оценама аналитичара слажу се и кладионичари, који Трампу дају прилично озбиљну предност у односу на Камалу Харис, док истраживања јавног мњења кандидаткињи демократа дају предност од око два и по одсто.

Да проблем по демократе буде већи, готово је извесно да ће, после 5. новембра, изгубити већину у Сенату, што би, уколико Трамп постане председник, све три кључне полуге власти у Америци могло ставити у руке републиканаца.

Такав развој ситуације у први је план избацио најбогатијег човека на свету, власника мреже "Икс" и "Тесле" Илона Маска, који је сопствени "главни штаб" пребацио у Пенсилванију, тврдећи да ће управо ова држава одлучити будућег председника САД.

Због тога је успоставио "ратну собу" у Питсбургу, где је довео адвокате, маркетиншке стручњаке, експерте разних фела и најближе пријатеље, покушавајући да на изборе пренесе успех у решавању кризних ситуација са којима су се у прошлости суочавале његове компаније.

Истовремено, Трампу је на располагање ставио труст мозгова који, иначе, води његове компаније, док посматрачи тврде да кампању републиканског кандидата подржава једнаким жаром којим води "Икс" и "Теслу".

Маск по кућама

Уколико буде потребно, најавио је, лично ће ићи од куће до куће у Пенсилванији, како би наговорио бираче да гласају за Трампа. Последњих недеља, оптуживао је демократе да ће пустити у земљу огроман број нелегалих имиграната, који ће им, заузврат, омогућити да заувек остану на власти.

Тврди да би избори 5. новембра могли бити последњи слобони избори у Америци.

Људи у Пенсилванији сматрају да ће управо њихови гласови одлучити ко ће то бити.

На претходних осам председничких избора, демократе су у Пенсилванији победиле седам пута. Једини пут доминацију демократа прекинуо је управо Доналд Трамп 2016. године, и то после чувене дебате у којој га је до ногу потукла тадашња кандидаткиња демократа – Хилари Клинтон.

И овога пута, Пенсилванија је подељена. Не само по окрузима или градовима, већ и унутар самих насеља.

На такав закључак наводи и истраживање дневника Филаделфија инквајерер према којем ће резултати избора у Пенсилванији овог пута зависити од предграђа мањих градова – Харисбурга, Алтуне, Џонстауна или неког другог места дуж пута који носи име по оснивачу Пенсилваније, Вилијему Пену.

Пре два дана, власти у престоници Америке, Вашингтону, затворили су део авеније Пенсилванија, како би спремили бину на којој ће будућа председница или председник САД одржати инаугурациони говор. Како стоје ствари, о особи која ће се попети на бину одлучиће управу гласачи по чијој је држави названа ова улица.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи