Читај ми!

Епидемијска ситуација изузетно тешка – на респиратору 274 пацијента, међу њима и деца

Од почетка епидемије у Србији је на коронавирус позитивно 1.104.117 узорака. Од последица заразе преминуо је 9.571 пацијент. Проценат смртности је 0,87 одсто. До сада је тестирано 6.179.407 узорака.

Епидемијска ситуација у Србији изузетно је тешка. Расте број заражених и преминулих од последица заразе, али и пацијената на респиратору.

Према последњим подацима, коронавирусом је у Србији заражено још 5.908 особа међу тестираних 19.718 узорака. Од последица инфекције преминуле су 62 особе. 

На болничком лечењу је 6.721 пацијент, од којих је 274 на респираторима.

На то колико је епидемијска ситуација у земљи озбиљна, упозорава и број деце оболеле од ковида 19. Јуче је девојчица од седам година, прикључена на респиратор на Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић".

Она је четврто дете оболело од коронавируса које је прикључено на респиратор у том институту. 

"У овом последњем таласу, од 18. августа, имамо убедљиво најтеже педијатријске пацијенте, често са упалом плућа, то је нарочито случај код гојазне деце старије од 15 година. Имају обостране упале плућа, клиничка слика им личи на одрасле пацијенте", каже руководилац дечје ковид болнице КБЦ "Драгиша Мишовић" др Оливера Остојић. 

Због све лошије епидемијске ситуације од викенда су уведене и ковид пропуснице у угоститељским објектима од 22 сата. Невакцинисанима је неопходно да поседују пи-си-ар или антигенски тест, урађен у некој од референтних, односно, државних лабораторија.

Од синоћ, онај ко нема неку од наведених потврда плаћа казну. 

Из Владе напомињу да тестирање испред угоститељских објеката није валидно

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекаo је за РТС да је легитиман потез да држава заштити здравље и животе грађана, а ковид прoпуснице се уводене да се заштите животи.

"Сачекаћемо седам до десет дана и ако буде позитивног ефекта ковид пропусница, бићемо задовољни, а ако не буде, Министарство ће на седници Кризног штаба тражити ригорозније и много ефективније мере", истакао је Ђерлек. 

Директор Универзитетског клиничког центра Србије Милика Ашанин рекао је за РТС да из дана у дан не попушта велики притисак пацијената на две ковид болнице - у Батајници и Инфективној клиници. 

Струка поручује да је вакцинација једини начин да се пандемији стане на пут.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи