Читај ми!

Др Пекмезовић: Постоје индиције да ће ковид дуго остати у хуманој популацији

Најновија истраживања показују да коронавирус неће скоро отићи из хумане популације и да постоје индиције да се болест ендемизује, упозорила је професорка Татјана Пекмезовић, епидемиолошкиња и продеканка за науку Медицинског факултета у Београду. Истакла је да је практична настава била иницијатива студената, после годину дана комплетне онлајн наставе, јер се медицина ипак учи поред пацијента и додала да се настава на институтским и клиничким предметима одржава несметано.

Проф. Татјана Пекмезовић нагласила је да најновија испитивања и истраживања показују да вирус неће скоро отићи из хумане популације и да постоје индиције да се болест ендемизује.

"У таквој ситуацији приступ тзв. стабилне равнотеже са релативно малим бројем оболелих, отприлике од десет на милион, чини се прихватљивим јер укључује широк обухват имунизације, широк обим тестирања, изолацију и умерене рестрикције", истакла је професорка.

Потврдила је и да су такав приступ однедавно математичким моделом тестирале колеге Макс план института и да се то показао делотворним.

"То је засигуно једна од опција коју морамо прихватити у блиској будућности", поручила је Пекмезовићева.

Медицина се ипак учи поред пацијента

Од почетка месеца Медицински факултет примењује одлуку да на наставу могу да долазе професори, сарадници и студенти ако немају ниједан знак акутне респираторне инфекције и да су заштићени маском. Уз то, они који долазе на практичну наставу, треба да су, или вакцинисани, или да покажу да су прележали корону или покажу негативан антигенски или пи-си-ар тест.

Пекмезовићева је истакла да је том одлуком Научно-наставно веће Медицинског факултета показало одговорност и бригу за наставу. 

Истакла је и да је практична настава била иницијатива студената, јер, како је навела, после годину дана комплетне онлајн наставе, медицина се ипак учи поред пацијента. 

Додала је да је Наставно-научно веће практично подржало ту иницијативу и заједно са студентима кренуло у реализацију.

Негирала је да је та одлука изазвала буру међу студентима.

"Не, ми смо лекари и наше студенте учимо да своје одлуке доносе рационално и на бази научних чињеница, и у том смислу су и сачињене препоруке и делимо одговорност. Понављам, то је израз бриге  и одговорности и за студенте, наставнике и за пацијенте", нагласила је Пекмезовићева.

Истакла је да је огранизован епидемијски надзор и да у сваком тренутку знају да ли је неко позитиван, у којој групи вежба, с ким је био у контакту, да ли је потребна изолација целе групе или појединаца.

Ту активност спроводи Институт за епидемиологију, који сваког дана дежура и даје упутства наставницима, студентима и стручним службама за даља поступања.

"Погледала сам синоћ базу и у њој је било 49 студената који су пријавили позитивност", навела је професорка. 

Највише вакцинисаних студената Медицинског факултета

Казала је да је највећи број вакцинисаних студената на Медицинском факултету, што је, према њеним речима, разумљиво. 

Такође, имајући у виду чињеницу да обухват имунизације није задовољавајући на неким другим факултетима, рекла је да је Универзитет заједно са Студентским парламентом покренуо трибине на којима је омогућен директан сусрет студената и експерата и отворена комуникација.

"Имунизација је цивилизацијско достигнуће и то би се могло успешно доказивати. Студенте учимо да своје ставове обликују и доносе на бази научних чињеница, а чињенице јесу да висок обухват имунизације успорава динамику вируса у популацији и умањује његову способност да се адаптира", објаснила је Татјана Пекмезовић. 

Информације морају да буду проверене и тачне

Истакла је да је у превенцији болести значајно  да човек донесе рационалну одлуку и да зато мора да буде добро информисан.

"Информације морају да буду проверене и тачне, човек мора да верује ономе ко саопштава информације. Информације морају да буду коегзистентне и у складу с актуелном пандемијском ситуацијом", указала је Пекмезовић.

У том смислу, додала је, мора стално да се прати перцепција одређеног догађаја у популацији и да се повремено активирају механизми за сузбијање дезинформација.   

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи