Читај ми!

Ко пропагира ивермектин за лечење ковида, да ли је опасан

Таблете ивермектин регистроване су седамдесетих година прошлог века за лечење паразитских обољења код људи и код животиња. Постоји и крем којим се третирају кожна обољења попут розацее. У трагању за што квалитетнијим леком против ковида, на листи се нашао и ивермектин. Ипак, само на незваничној.

Ко пропагира лек ивермектин за лечење ковида, да ли је опасан и да ли га нека земља има у званичном протоколу лечења?

Проф. др Радан Стојановић, клинички фармаколог Медицинског факултета рекао је да овај лек смањује запаљење, затим има имуномодулаторно дејство, смањује синтезу интерлеукина шест што је веома интересантно имајући у види патогенезу ковид инфекције, а неки аутори чак сматрају да може да спречи тромбозу.

Према његовим речима, све то када се узме у обзир испада да је ивермектин један добар кандидат како за превенцију тако и за терапију против ковида 19. 

Истраживања су почела пре годину дана и за сада, званично, нигде у свету, лек ивермектин није добио дозволу за лечење ковида.

Др Саша Јаћовић, в. д. директора Агенције за лекове навео је да не постоји у овом тренутку ни у ЕУ, као ни на америчком тржишту од стране Америчке агенције за храну и лекове одобрење за примену ивермектина у хуманој популацији.

"Ја тврдим да у овом тренутку не постоји ниједан научни доказ да се ивермектин може да употребљава за лечење ковид пацијената", навео је Јаћовић.

Америчка удружења покренула су истраживања, али досадашњи резултати клиничких испитивања су опречни.

"Став регулаторне америчке агенције је да нема довољно доказа да би се ивермектин примењивао у превенцији и терапији, али да треба наставити са клиничким испитивањима који ће пружити нове доказе и на основу њих ћемо знати где смо", истакао је Стојановић.

Да би се нашао у протоколу за лечење ковида 19, ивермектин, као и сви други лекови за хуману употребу, мора да прође ригорозне контроле и дуготрајна испитивања. С обзиром на то да је већ пола деценије у употреби, резултати би могли ускоро да се знају.

"Није довољно потврђена ефикасност и безбедност овог лека на људима, па самим тим је могуће нежељено дејство која могу бити јако опасна како у смислу нежељених реакција, тако и до фаталних исхода", упозорава Јаћовић.

Док се не ураде испитивања, нико са сигурношћу не може да каже шта може да се догоди људима који овај лек против паразита узимају на своју руку. Познато је да сваки лек, који одобри Светска здравствена организација и националне агенције за лекове, има и нежељена дејства.

У овом тренутку истражује се не само ивермектин, већ и други нови антивирусни лекови, и у превенцији, и у лечењу. Дуг је пут од лека кандидата до успешне терапијске опције против ковида 19. До тада, остаје нам вакцинација и треба да поштујемо епидемијске мере.

среда, 16. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи