Читај ми!

Потписан уговор за изградњу соларних електрана; Вучић: Са зеленом енергијом трошкови ће нам бити мањи

Председник Србије Александар Вучић састао се са представницима конзорцијума компанија "Хјундаи инжењеринг" и "УГТ Рењуеблс", с којима је потписан Уговор о реализацији пројекта за изградњу соларних електрана. Процена је да ћемо захваљујући уговору о изградњи соларних електрана просечно моћи да произведемо око 1,6 до 1,8 теравата, таман онолико струје колико сваке године увеземо, рекао је Вучић.

Уговор за реализацију Пројекта изградње самобалансираних соларних електрана у Србији, који ће обезбедити један гигават новоинсталиране снаге кроз соларне панеле, потписан је данас са конзорцијума компанија "Хјундаи инжењеринг" и "UGT Renewables", у присуству председника Србије Александра Вучића.

Председник Вучић изјавио је да ће Србија тим новим капацитетима моћи да надомести количине струје које увози зими када је она најскупља.

"Предвиђени су овде капацитети од једног гигавата, наравно инсталиране снаге, јер није сваки дан сунчан, али је процена да ћемо просечно моћи да произведемо негде од 1,6 до 1,8 теравата. То је невероватно важно за наш систем, зато што је то таман онолико струје колико сваке године увеземо. И обично увеземо у тренуцима када је прилично скупа и када је најтраженија на тржишту Западног Балкана", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је врло задовољан што данас присуствује потписивању тог уговора.

"Прво, ово је део онога о чему смо говорили као о најважнијем послу који морамо да завршимо пре 2027. године. А тиче се енергетске сигурности, безбедности и могућности да имамо струју у годинама које долазе. Желим да људи знају да ми годишње потрошимо стварних 30 теравата, али суштински потрошимо 34 теравата струје зато што на мрежи изгубимо најмање четири теравата, само да то имате у виду. То је због застареле мреже, неулагања у водове, неулагања у трансформаторе, неулагања у стубове, у све то што нисмо радили у претходних 60 и 70 година", истакао је Вучић.

Ву Ли: Прекретница у српско-корејским односима

Отправник послова Амбасаде Републике Кореје у Србији Ђанг Ву Ли изјавио је да је уговор између Србије и конзорцијума о изградњу соларних електрана прекретница у економском партнерству Србије и Кореје, будући да први пут једна корејска компанија учествује у националном пројекту енергетске транзиције у Србији.

Ву Ли је након потписивања уговора истакао да је уверен да ће стручност корејских компанија помоћи Србији на путу ка енергетској транзицији.

"Споразум је значајан и због економског раста Србије, али и отварања нових радних места", навео је Ву Ли.

Изразио је захвалност Влади Србије на поверењу и избору корејске компаније као стратешког партнера у том важном пројекту.

Отправник послова у Амбасади Кореје у Србији је подсетио да је партнерство две земље, од успостављања дипломатских односа пре 35 година, ојачало у бројним областима, посебно у економској сфери.

"То показује раст корејских инвестиција у Србији, како по броју, тако и по обиму", рекао је он.

Додао је да су Србија и Република Кореја пре месец дана почеле да преговарају о потписивању споразума о економском партнерству што ће, како је указао, допринети повећању робне размене.

"Упркос географској удаљености између нас, наша сарадња не познаје границе. Сматрамо се блиским пријатељима и партнерима и Кореја ће бити партнер Србије на путовању ка одрживом развоју и просперитету", нагласио је Ву Ли.

О каквом је пројекту реч

Реч је о Пројекту изградње без управљања и одржавања самобалансираних соларних електрана великог капацитета укупне инсталиране снаге од најмање 1.000 мегавата наизменичне струје / 1.200 мегавата једносмерне струје са батеријским системима за складиштење електричне енергије укупне инсталиране снаге од највише 200 мегавата / 400 мегават-часова.

Потписивање уговора председник Вучић је најавио прошле недеље.

"Ми ћемо следеће недеље потписати уговор са УГТР. Ја сам о томе разговарао све време и са председником Бајденом. И он је лично говорио колико је то значајна компанија и колико је важно да наставимо са улагањем у енергетику, јер ми нећемо имати струје ако не пожуримо. Тај пројекат би требало да нам донесе један гигават новоинсталиране снаге кроз соларне панеле", рекао је Вучић

Влада Србије усвојила је 10. октобра Закључак о пројекту изградње без управљања и одржавања самобалансираних соларних електрана великог капацитета са батеријским системима за складиштење електричне енергије у Србији, као пројекта од значаја за Србију.

Њиме је предвиђена изградња соларних електрана на територијама општина Неготин, Зајечар, Оџаци, Лебане, Лесковац и Бујановац.

Пројекат обухвата развој, изградњу, пуштање у погон, управљање и одржавање ових електроенергетских постројења током две године након изградње.

Из Владе су навели да ће се соларне електране састојати од фотонапонских панела, носача соларних панела са системима за праћење кретања сунца, тзв. тракери, батеријских система за складиштење електричне енергије, као и припадајуће нисконапонске, средњенапонске и високонапонске опреме.

Овим пројектом, како је наведено у саопштењу Владе Србије, остварују се циљеви енергетске транзиције и испуњавају међународне обавезе, а биће елиминисана потреба за увозом електричне енергије и осигурано дугорочно снабдевање потрошача по економски приступачним ценама.

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић и подсекретар Сједињених Америчких Држава за економски раст, енергетику и животну средину Хосе Фернандез потписали су у септембру у Вашингтону Споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике између Србије и САД.

Ђурић је, како је наведено у саопштењу Министарства спољних послова, рекао да ће споразум олакшати зелену транзицију у Србији и да је његовим закључивањем Србија направила значајан искорак ка осигурању енергетске безбедности.

среда, 16. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи