Читај ми!

Др Стојановић о трећој дози: Недостају смернице, важније да се вакцинишу они који нису примили ни једну

Професор Медицинског факултета Радан Стојановић каже за РТС да треба идентификовати групе које ће сигурно имати корист од примене треће дозе, а да остали не журе. Много је, сматра, важније да грађани који нису примили прву дозу буду вакцинисани. Истакао је да је примећен тренд пада ефикасности вакцина, односно способности вакцина да спрече заражавање.

Клинички фармаколог и токсиколог Радан Стојановић рекао је у Београдској хроници да вакцине које су регистроване за примену у Србији и даље испољавају високу ефикасност и према делта соју, када је у питању појава тешке клиничке слике.

"Оно где је примећен тренд пада ефикасности, јесте сама способност вакцине да спречи заражавање. То је важно да се зна", истакао је Стојановић.

Објаснио је да су веће шансе да се људи заразе сада, него раније када је био доминантан алфа сој. "Шансе да добијемо тешку клиничку слику су и даље веома мале", додао је професор.

О трећој дози: Конфузија најбоља реч, недостају смернице

Што се тиче треће дозе вакцине, Стојановић оцењује да је конфузија најбоља реч којом се може описати ситуација и да недостају јасне смернице коју вакцину дати, да ли дати вакцину и којим грађанима.

"Оно што је веома важно – код нас се спроводи студија испитивања ефикасности и безбедности вакцина. Мислим да резултати те студије, када су наши грађани у питању, треба да буду камен темељац за све наше даље одлуке, па и одлуке о трећој дози. Резултати студије треба да се преточе у одређене смернице, које би допринеле да се овај тежак терет одлуке коју дозу примити и да ли примити трећу - скине са леђа наших грађана", каже професор.

"Идентификовати групе које ће имати корист од треће дозе, остали не треба да журе"

"Мој став је, на основу литературе и података добијених у клиничким истраживањима, да су имунолошки компромитоване особе, које нису могле на адекватан начин да реагују на претходне две дозе, кандидати и они треба да приме трећу дозу. За здраву популацију, видећемо још како ће то ићи", каже Стојановић.

Наводи да за сада неки подаци показују да пада ниво антитела и да зато треба дати трећу дозу, али напомиње да губитак антитела не мора да значи губитак имуноодговора.

Његов став је, како је оценио, да не треба журити и да треба идентификовати групе које ће сигурно имати корист од примене треће дозе, а остали да не журе. "Да сачекамо препоруке које ће бити на основу резултата клиничких испитивања, а да се у међувремену вакцинишу људи који се нису вакцинисали.

"Мора се веровати препорукама регулаторних тела ЕУ и САД"

У одсуству истраживања у Србији, како је истакао, мора се окренути другим истраживањима, односно веровати у препоруке главних регулаторних тела са обе стране Атлантика – ФДА у САД и ЕМА у Европи.

"ФДА каже – трећа доза код имунокомпромитовних пацијената, иако су Фајзер и Модерна поднели документацију на процену да ли ће трећа доза бити потребна и општој популацији. Одлука се очекује око 20. септембра. Европска агенција за лекове, с друге стране, каже да нема потребе за применом треће дозе у општој популацији", наводи Стојановић.

Много је, сматра, важније да грађани који нису примили прву дозу буду вакцинисани. "Мислим да се морамо понашати хладне главе и доносити одлуке на основу јасних показатеља клиничких истраживања", додаје професор.

"Деца оболевају ретко у тешкој форми, у великом степену су прокужена"

Када су деца у питању, сматра да су родитељи с правом забринути и сумњичави. "Не причам о антиваксерима и читавом том покрету, већ о родитељима који имају здрав приступ. До њих долазе полупроверене информације, они више не знају коме да верују", истиче Стојановић.

Наводи да деца оболевају изузетно ретко у тешкој форми болести и да су у великом степену прокужена. "Јуче сам од епидемолога Зорана Радовановића сазнао да на је територији општине Вождовац око 50 одсто тестиране деце било позитивно", наводи професор.

Енглеско удружење за вакцинацију и имунизацију, како је указао, има став да не треба рутински дати вакцину, већ треба дати само онај деци која имају друге болести код којих би, ако би оболела од ковида, то допринело компликацијама.

"Неке земље имају другачије ставове. Ту треба да уследи неко усаглашавање ставова на нивоу целог света. Ми не можемо ићи мимо света", закључио је Стојановић.

четвртак, 17. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи