Читај ми!

Бројеви који упозоравају – преминула још 23 пацијента, нових 5.069 случајева заразе

Према последњим подацима, у Србији је коронавирус потврђен код још 5.069 особа од 20.443 тестирана узорка. Од последица заразе преминуле су још 23 особе. На болничком лечењу се налази 1.701 пацијент од којих је 121 на респираторима.

Епидемијска ситуација се погоршава. Све је већи број особа у болницама, на респиратору и преминулих.

Лекари упозоравају да нас у наредне две до три недеље очекује најјачи удар делта соја, и најављују могуће пооштравање мера - мања окупљања и ограничење рада угоститељских објеката.

Очигледно је да су непридржавање мера и слаб одзив на вакцинацију оставили лоше последице због којих сада трпе сви, рекла је за РТС директорка КБЦ "Бежанијска коса" др Марија Здравковић. Нагласила је да ниједан пацијент који се вакцинисао, а који је оболео од ковида, није имао тежи облик болести.

Институт Батут је донео препоруке да се пи-си-ар тест ради за пацијенте којима је неопходна хоспитализација и то за различите хируршке процедуре, интервенту кардилогију и ендокринологију, док за дневну билницу пи-си-ар тестирање није неопходно , каже др Снежана Јовановић из лабораторије "Ватрено око".

Пи-си-ар тест неопходан је и за особе које улазе у домове за стара лица или установе са колективним смештајем, као и за медицинске раднике који се из ковид система враћају у стандардни здравствени систем.

Исто правило важи за медицинаре у појединим болницама који су путовали у иностранство. Али тест за њих није бесплатан и морају да га доставе приликом доласка на посао.

Међутим, пандемија има и друго лице. Због коронавируса који оптерећује здравствени систем продужене су листе и време чекања на операције, пре свега на ортопедске, али и операције катаракте.

Најтеже је у специјализованим институтима и клиничким центрима, а у мањим центрима се раде само хитне интервенције. 

 

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи