Читај ми!

Др Здравковић: Око 40 одсто пацијената има продужени ковид, неки и трајне последице

Очигледно је да су непридржавање мера и слаб одзив на вакцинацију оставили лоше последице због којих сада трпе сви, рекла је за РТС директорка КБЦ "Бежанијска коса" др Марија Здравковић. Нагласила је да ниједан пацијент који се вакцинисао, а који је оболео од ковида, није имао тежи облик болести.

Докторка Марија Здравковић рекла је за РТС да број пацијената расте и да је очигледно да су непридржавање мера и слаб одзив на вакцинацију оставили лоше последице због којих сада трпе сви. Нагласила је да ће, уколико буде било потребе, ући у ковид систем.

Говорећи о раду КБЦ "Бежанијска коса", Здравковићева је рекла да су амбуланте препуне и да су капацитети болнице у потпуности заузети.

"Наша онкологија лечи огроман број пацијената. Велики је прилив пацијената са различитим акутним компликацијама, са погоршањем хроничних обољења која су нон-ковид и оно што морам да кажем – један велики број пацијената који имају тегобе због прележаног ковида, који се нису вакцинисали, а ниједан пацијент који је дошао због компликација од вакцинације", казала је Марија Здравковић.

Истакла је да је знатно отежан рад у здравственим установама и да је један део здравственог кадра на испомоћи у Ковид болници у Батајници.

"Тај терет носи цео здравствени систем. С друге стране, ми смо ту да покријемо потребе пацијената, зато што пацијенти који имају тешка обољења, а која нису ковид, морају да се лече, јер у случају да се не лече, долази до прогресије и великих компликација тих обољења", нагласила је директорка КБЦ "Бежанијска коса".

"Од 30 до 40 одсто пацијената има неки облик продуженог ковида" 

Марија Здравковић је нагласила да између 30 до 40 одсто пацијената који су се заразили имају неки облик продуженог ковида, а да сваки десети пацијент има кардиоваскуларне компликације које могу да буду изузетно озбиљне, а некада могу да угрозе живот.

"Три до пет процената пацијената има животно угрожавајуће компликације или тешке компликације ковида које ће оставити трајне последице на здравље, због чега ће та особа морати да добија трајну медицинску терапију. То је врло битно да кажемо свима онима који не желе да се вакцинишу и нису се још вакцинисали и сматрају да је вакцинација опасна. Ковид је изузетно опасно обољење. Оног тренутка кад прележите ковид и изађете из болнице није завршен проблем са ковидом, то је болест која проузрокује трајне последице", истакла је Здравковићева.

Додала је да ниједан пацијент који се заразио, а био је вакцинисан, није имао тежи облик ковида.

"Сви су прошли са лакшим обликом ковида. Међутим, сам ковид доводи, код пацијената који су имали друга тежа обољења, не само до респираторних симптома, већ и до погоршања тих обољења, па неретко пацијенти који су вакцинисани а добију ковид и имају тешка хронична обољења, управо бивају лечени због погоршања тих хроничних обољења. Наравно да морају да се лече у ковид болници да не би заразили нон-ковид пацијенте", нагласила је Марија Здравковић.

"Лекар мора да буде свестан да не сме наштетити пацијенту"

У КБЦ "Бежанијска коса" вакцинисано је више од 70 одсто запослених, а један део запослених ће се вакцинисати када им прођу тегобе које су добили након заразе.

"Морам да кажем да је на одељењу онкологије и клиника за онкологију обухват вакцинације стопроцентни. На то смо посебно поносни сви, јер ту раде људи који раде са највулнерабилнијим пацијентима", рекла је Здравковићева.

Додала је да човек као лекар мора да буде свестан да не сме наштетити пацијенту и то је основна водиља због које би сви здравствени радници требало да се вакцинишу.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи