Читај ми!

Отворена ковид болница у Новом Саду

У Новом Саду је отворена нова ковид болница, изграђена за само четири месеца. Болница ће имати 616 постеља, а прве пацијенте примиће већ током дана.

Отварању ковид болнице присуствовала је премијерка Србије Ана Брнабић, која је поручила да су опремљеност и нега која ће моћи да се пружи пацијентима на максималном нивоу и да не постоји ништа више што једна држава може да уради, а здравствени систем да пружи пацијентима да би се сачували њихови животи и здравље.

Како је навела, нова ковид болница коштала је 3,9 милијарди динара, док је за опремање болнице утрошено 17 милиона евра. 

Истакла је да је изградњом ковид болнице Нови Сад добио важну ствар - та установа биће општа болнца када прође епидемија коронавируса.

"Корона ће проћи, колико брзо зависи само од нас, али од свих нас, од колективног имунитета друштва, који не можемо да стекнемо без вакцинације", рекла је премијерка и још једном апеловала на све да се вакцинишу.

Директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић рекла је за РТС да ће први пацијенти нове ковид болнице бити они који су сада у КЦВ-у и да ће бити премештени у току поподнева.

Што се тиче здравствених радника, потврђује да их има довољно за капацитете нове болнице.

"КЦВ је преузео све и преузеће све да ова болница ради пуним капацитетом и да буде обезбеђен кадар", истакла је директорка Клиничког центра и додала да је идеја да рад започну најискуснији специјалисти, који су у претходних годину дана лечили ковид пацијенте, уз истовремену едукацију новог кадра.

Покрајински секретар здравља Зоран Гојковић навео је да је примљено 165 лекара, што специјалиста, што лекара опште праксе.

Како је истакао, практично више нема лекара на бироу у Војводини, "То је нешто што је пре пар година било незамисливо", додао је Гојковић.

Почиње да ради више од 200 медицинских сестара и техничара

На посао у болници примљено је и 216 медицинских сестара и техничара, а у складу са потребама ће овај број бити проширен. Многима од њих, данас ће бити први радни дан. 

Болница се простире на 19.500 квадратних метара, има три главна објекта - интензивну и полуинтензивну негу и дијагностички центар. 

Координатор нове болнице Велибор Чабаркапа рекао је да у клиничком центру има близу 90 пацијената, већи број на полуинтензивној нези, мањи на интензивној. Очекује да ће ускоро неки пацијенти бити премештени у нову болницу. 

Едита Стокић је навела да ће нова болница имати 616 постеља, од тога 212 у јединици интензивне терапије и 404 за полуинтензивну терапију. Биће удвостручени болнички капацитети у целој покрајини.

За разлику од других ковид болница, како је истакла, имаће и јединствену банку крви.

Отварању ковид болнице присуствовали су и председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.  

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи