Читај ми!

Студенти најчешће постављају два ковид питања, др Томашевић о "спајку" и телефонском броју

Др Милена Томашевић из Студентске поликлинике у Београду рекла је за РТС да је 65 заражених студената са лакшом клиничком сликом. Главно место заражавања су туристичке дестинације и журке, рекла је Томашевићева. Очекује да у септембру и октобру буде далеко већи број вакцинисаних.

Коронавирус не бира ни пол, ни године. Сада су посебно на удару ковида млађи.

Студентска поликлиника у Београду броји више од 40 хиљада картона. Током јуна, забележила је девет ковид позитивних студената.

Др Милена Томашевић рекла је за РТС да је после јуна са девет позитивних, дошао јул и 65 позитивних пацијената са лакшом клиничком сликом, спорадично са средње тешком сликом.

Оболели нису хоспитализовани, жале се на повишену температуру, сметње у грлу, отежано дисање.

Говорећи о томе где су се студенти заразили, Томашевићева подвлачи да су актуелна путовања и туристичке дестинације су главно место где су се заразили, а после су журке.

Када се број вакцинисаних повећава а када стагнира

"Код нас је дато око 12.000 вакцина, тај број је и већи јер се студенти вакцинишу у својим грдоивма, у другим ковид центрима. Ово је сад неко затишје, јер 60 одсто студената је из унутрашњости, ово је време када су у својим кућама. Ових 40 одсто што остане у Београду су на путовањима. Иначе је затишје лети, па је број вакцинисаних мањи сада", рекла је Томашевићева.

"Заиста очекујем да у септембру и октобру буде далеко већи број вакцинисаних, можда ће их епидемиолошке мере које се припремају на неки начин позвати да се вакцинишу", каже докторка.

Према њеним речима, повратак у клупе ће бити довољан разлог да не угрозе своје колеге и себе. 

Кампања "На теби је", питања мејлом

Кампања је блиска студентима, могу послати мејл. Стерилитет је питање број један - да ли вакцина може утицати на стерилитет и да ли невакцинисани могу угорзити вакцинисане.

"Могу да угрозе, карактер сваког вируса је да приликом новог заражавања долази до мутација и нових сојева. У једном тренутку када долази до великих мутација, стварају се вируси који неће препознати вакцинисани, њихова антитела која су створена или вакцином или путем прележаног вируса. Поново се могу заразити и никада краја, циљ јда се што већи број у што краћем периоду вакцинише", објаснила је она.

Каже да вакцина не може довести до стерилитета. Забуна је била јер постоји спајк протеин у омотачу вируса који има сличан генетски код као протеин који је битан за равој плаценте.

Објашњава да је била претпоставка да ако ће вакцина направити одбрамбену снагу према том вирусу може и према плаценти, то је толико мала подударност да је апсолутна немогућа. 

Поређење телефонских бројева

"То је као да имате две особе са два телефонска броја где је једна цифра заједничка, број 5, ако позовете ту цифру не можете позвати другу особу", истакла је Томашевићева.

Вакцинација траје неколико месеци, често се понављају питања да ли да ураде антитела да би се видело да ли су прележали вирус, па да одлуче да ли ће се вакцинисати.

"Апелујем - нема везе иако су прележали препоручује се вакцинација, нем потребе да се раде антитела", каже Томашевићева. 

Млади су мобилни и неопходно је да се вакцинишу

Докторка Томашевић указује да је кампања "На теби" - кампања где треба поставити сва питања, а не тражити одговоре у жутој штампи.

"Ако мислимо да пандемија стане неопходно је да се вакцинише што већи број људи у што краћем периоду. Млади су мобилни и неопходно је да се вакцинишу", закључила је др Томашевић. 

петак, 18. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи