Катарини Ребрачи преиначена пресуда – осуђена на 34 месеци затвора

Апелациони суд у Београду је преиначио ослобађајућу првостепену пресуду и Катарину Ребрачу осудио на казну затвора од две године и десет месеци због оптужбе да је злоупотребом Фонда за превенцију рака дојке, са сарадницама противправно присвојила више од 22 милиона динара који су уплаћивали грађани и донатори.   

Њене сараднице Слађана Мироња и Мирјана Христић су правоснажно осуђене на казне затвора од по годину.    

Првостепеном пресудом њих три су биле ослобођене оптужбе, међутим, Апелациони суд је након одржаног главног претреса усвојио жалбу Вишег јавног тужилаштва те преиначио пресуду и осудио их на затворске казне.      

Ребрача је осуђена за кривично дело злоупотреба поверења у обављању привредне делатности, док су њене сараднице осуђене за исто кривично дело извршено помагањем. 

С обзиром на то да је првостепена пресуда била ослобађајућа, а другостепена осуђујућа, дозвољене су жалбе на ову пресуду трећем степену Апелационог суда.  

Апелациони суд је, наводи се у образложењу, поново саслушао окривљене и судске вештаке, те је на основу свих изведених доказа закључио да је Ребрача извршила кривично дело злоупотреба поверења у обављању привредне делатности.

Према суду, својим радњама је проузроковала штету субјекту привредног пословања чије је имовинске интересе заступала, а у чему су јој помагале Мироња и Христић.   

Одлучујући о висини кривичне санкције, суд је између осталог код окривљених ценио њихову ранију неосуђиваност, породичне прилике, дужину трајања суђења, док отежавајућих околности, како се наводи, није било.

Поступак против њих је покренут у априлу 2010. године хапшењем Ребраче, која је у притвору била до октобра те године, након чега је пуштена да се брани са слободе уз одузимање пасоша и забрану напуштања боравишта који су јој укинути тек у мају 2018, након изрицања првостепене пресуде.

Ребрача и остале оптужене оптужницом су се теретиле да су од марта 2006. до априла 2010 године противправно присвојиле 37 милиона динара, које су на рачуне Добротворног фонда "Катарина Ребрача" уплатили донатори због едукације и информисања жена о превенцији рака дојке, углавном, преко уплатница "Инфостана", а да су новац трошиле на путне карте, хотеле.

Власница Фонда "Катарина Ребрача" је одбацила све наводе оптужнице, тврдећи да није радила ништа незаконито.

Ребрача је Фонд основала у мају 2006. године.

среда, 14. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару