Покренута истрага против доктора београдске клинике због несавесног лечења

Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је истрагу против лекара поликлинике "011 Medical Team – Beograd" З. К. (54) због сумње да је при пружању лекарске помоћи очигледно несавесно поступао, услед чега је 30. децембра 2023. године наступила смрт Н. Б. (39).

Наредбом о спровођењу истраге осумњиченом се на терет ставља кривично дело тешка дела против здравља људи из члана 259 став 2 у вези са ставом 251 став 1 Кривичног законика, за које је запрећена казна затвора од 2 до 12 година, саопштава Више јавно тужилаштво.

Основи сумње да је З. К. извршио наведено кривично дело произлазе из кривичне пријаве породице оштећеног, извештаја Министарства здравља, обдукционог налаза и судско-медицинског вештачења Медицинског факуктета Универзитета у Нишу, приложене лекарске документације као и других материјалних доказа, наводи се у саопштењу.

Саслушање осумњиченог било је заказано за данас, али је одложено за крај августа на молбу браниоца осумњиченог.

Такође у току истраге биће испитан у својству сведока представник породице оштећеног и биће предузете друге доказне радње неопходне за доношење одлуке.

Према наредби о спровођењу истраге, постоје основи сумње да је З. К. 26. децембра 2023. године у стању урачунљивости, при чему је био свестан да својим поступањем може учинити дело, па је на то пристао, као лекар при пружању лекарске помоћи очигледно несавесно поступао.

Он је, како се сумња, извршио оперативно лечење хемороидалних чворова код оштећеног у условима опште анестезије и то неадекватном употребом ласера, услед чега је по окончању захвата и буђења из анестезије оштећени Н. Б. трпео јаке болове и био лошег општег здравственог стања, али је упркос томе пуштен на кућно лечење око 18 часова.

У току ноћи и наредног дана здравствено стање Н. Б. се све више погоршавало уз високу температуру, стомачне тегобе и јаке болове, о чему је окривљени био обавештен од стране Н. Б. и чланова његове породице, али није извршио непосредан хитан преглед, иако је на то упућивало стање оштећеног, а ради утврђивања разлога за настанак присутних тегоба које значајно одударају од очекиваног налаза за постоперативни ток и предузимања хитних медицинских мера ради збрињавања оштећеног.

Због тога је оштећени 29. децембра 2023. године примљен у Ургентни центар КЦС, где је и поред адекваних медицинских мера сутрадан преминуо, наводи Тужилаштво.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару