Чадеж за РТС: Српски стартапи раме уз раме са светом

Вебсамит једна од највећих и најзначајнијих светских технолошких конференција, одржава се у новембу од 11. до 14. новембра ове године. Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, рекао је у разговору за РТС да је делегација ПКС прошле године посетила Самит у Лисабону да би припремила "терен“ за овогодишњи наступ домаћих стартапова и њихово што боље представљање свету.

Вебсамит једна од највећих и најзначајнијих светских технолошких конференција, одржава се у Новембу од 11. до 14. новембра ове године.

Нарочита пажња посетилаца самита усмерена је на стартап компаније и њихове идеје.

Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, рекао је у разговору за РТС да је делегација ПКС прошле године посетила Самит у Лисабону да би припремила „терен“ за овогодишњи наступ домаћих стартапова и њихово што боље представљање свету.

"Окупили смо, тада је било око 450 наших људи из стартап екосистема, али и из ИТ екосистема и из различитих компанија. Договорили се како ћемо ове године да наступимо. Направили смо представљање 86 стартапова, 50. је ушло у овај ужи круг, 24. ће бити представљено у Лисабону“, навео је председник ПКС.

Чадеж истиче да су идеје српских стартапова разнолике.

“Ту имате компаније од најновијих решења за кретање особа са оштећеним видом, до ветеринарских услуга, туризма”, истиче председник ПКС.

Свих 50 стартапова који су ушли у ужи круг избора добиће стручну помоћ како да се што боље представе инвеститорима, како да се припреме за велике конференције какав је Веб самит у Лисабону и како успети на глобалном тржишти, истиче Чадеж и наглашава да је вештачка интелигенција постала неизоставна у пословним процесима.

“Мислим да готово сви стартапови имају неки део који примењује технолошка решења заснована на вештачкој интелигенције, тако да и ту смо добри. Оно што је добро је што смо у овој индустријској револуцији конкурентни са било ким. Не морате да будете не знам колико богати, не знам какву економију да имате, ако сте иновативни можете да будете бољи од неког у Америци, у Јапану, где год”, каже Чадеж.

четвртак, 05. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару