Читај ми!

Модернизација београдског аеродрома и раст "Ер Србије" – шта путници могу да очекују

Национална авио-компанија "Ер Србија", са сва три међународна аеродрома у земљи, током августа обавила је 5.278 летова, што је највећи број летова у једном месецу од када "Ер Србија" послује. Унапређењу пословања и све већем броју путника доприноси и модернизација аеродрома "Никола Тесла".

Светски, модерно, функционално – тако путници описују нови изглед београдског аеродрома.

Стратешки циљ оператера и концесионара, компаније "Венси" је, кажу, да аеродром "Никола Тесла" буде главно међународно чвориште за ваздушни саобраћај у источном делу Европе.

Пун ефекат завршених радова очекује се до краја године.

Петар Новаковић, директор развоја Аеродрома "Никола Тесла" истиче да је било изазова и да је највећи тај што су трансформацију, реконструцију и доградњу извели у јако кратком периоду, у рекордном року, да систем једноставно није стигао да одреагује у пуном капацитету.

"Још увек смо у том процесу учења шта и како са толико новом инфраструктуром и модерним и новим рухом аеродрома 'Никола Тесла", додаје Новаковић.

Шта је ново, а шта се још очекује на београдском аеродрому

Деведесет шалтера за регистрацију путника, унапређена централизована контрола за обезбеђивање путника и пртљага, више излаза, паркинг места, додатних пет шалтера за пасошку контролу - у току је постављање такозваних "смарт гејтова", аутоматских читача за пасоше.

"Ту се не заустављамо. Путници до краја године могу да очекују додатне садржаје за забаву, релаксацију, угоститељство, продају", додаје Новаковић и најављује увођење аутоматских селф сервис киоска, бекдропова, тојест јединица за аутоматску предају пртљага, у наредних годину дана.

Опоравак и раст "Ер Србије"

Континуиран раст саобраћаја, како у броју летова, тако и у броју путника, бележи и национална авио-компанија.

Из "Ер Србије" кажу да нико из авио-саобраћаја, глобално, није очекивао тако брз опоравак после пандемије. Упркос изазовима, задовољни су резултатима.

Бошко Рупић, директор за комерцијалу и стратегију "Ер Србије" напомиње да се раст компаније ове године, у односу на претходну, огледа кроз отварање нових дестинација, али и кроз пораст саобраћаја ка постојећим.

"Објавили смо недавно да крећемо са додатним летовима за Кину. Ту је 30. септембра нова дестинација у нашој мрежи, то је Гуанџо, два пута недељно. Ницу смо објавили такође 19. септембра", наводи Рупић.

"Никола Тесла" је матични аеродром "Ер Србије", одакле се обавља и највећи број летова.

"Ер Србија" ускоро очекује нове авионе

Унапређењем инфраструктуре, проширењем аеродрома створили су се услови за развијање и националне авио-компаније.

Бошко Рупић каже да очекују и проширење флоте, како у авионима за регионални саобраћај, тако и за саобраћај доминантно намењен ка Европи.

"Ту су два 'ембрајера' који улазе у нашу флоту, ту је такође трећи широкотрупни авион 'ербас 330'. Oчекујемо га сада током друге половине септембра. Тако да треба бити спреман, треба гледати унапред", истиче Рупић.

И ове године очекује се обарање својеврсних рекорда, с обзиром на то да је Аеродром "Никола Тесла" од почетка године опслужио више од пет милиона путника, док је национална авио-компанија "Ер Србија" само у августу ове године, превезла 559.000.

среда, 04. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару