Читај ми!

Отвара се прва тајванска фабрика чипова у Европи

Тајвански гигант електронске индустрије "ТСМЦ", највећи произвођач чипова на свету, почеће са изградњом фабрике полупроводника вредне преко десет милијарди евра у Немачкој до краја ове године.

Тајвански гигант из области производње полупроводника и једина компанија у свету која прави најнапредније логичке чипове промера од само шест до три нанометра, "ТСМЦ" објавио је да ће до краја године почети изградњу своје прве фабрике у Европи.

Реч је о постројењу у граду Дрездену у Немачкој, које ће коштати око 10,8 милијарди долара и производити савремене чипове за потребе аутомобилске и других индустрија.

Делегација "ТСМЦ" на челу са генералним директором посетиће Немачку 20. августа не би ли финализирала договор о фабрици у којој ће десетопроцентни власнички удео имати и три немачке компаније, и у којој би масовна производња требало би да отпочне крајем 2027. 

Верни себи и Вашингтону?

И док су америчке компаније попут "Интела" и "Волфспида" одложиле сосптвене планове о изградњи фабрика чипова у Немачкој због инфлације и неповољне пословне атмосфере у највећој европској економији, тајвански див наставља да верно спроводи свој програм улагања у иностранство, који је донео под притиском влада у Вашингтону и Тајпеју (Источноазијски произвођачи чипова у раљама америчке геополитике).

Наиме, "ТСМЦ" планира и већ гради по две нове фабрике у САД и Јапану и, као што је обећао, сада полаже темеље и за постројење у Немачкој. 

Он је тиме прекинуо своју вишедеценијску праксу да због јефтине радне снаге, високог нивоа обуке и стручности, те изузетне радне етике запослених кинеског порекла производњу чипова врши искључиво у кинеској културној сфери (на самом Тајвану и у мањој мери матици Кини).

Са том пословном политиком и традицијом је раскинуо јер је влада у Вашингтону, због забринутости да би услед огромне концентрације производње савремених чипова на Тајвану у случају војне интервенције Пекинга на том острву могло доћи до прекида у снабдевању и фаталне несташице чипова која би паралисала многе гране индустрије на Западу, формулисала план којим би био створен нови децентрализовани ланац снабдевања чиповима који би САД и њене најближе војнополитичке савезнике заштитио од таквог искушења.

САД су, дакле, од владе у Тајпеју и самог "ТСМЦ-а" снажо захтевале да допринесу учвршћивању економске безбедности Запада и његових савезника тако што ће, уз одговарајуће субвенције земаља домаћина, уложити новац и знање у изградњу нових фабрика у САД, Јапану и Немачкој.

Парадоксално, међутим, фабрике "ТСМЦ" у иностранству умањују стратешки значај самог Тајвана за САД, али и читави свет.

Односно, Вашингтон и његови савезници, мада и даље заинтересовани за одбрану Тајвана од евентуалне војне интервенције матице у геополитичком смислу, више немају снажни економски подстицај да се непосредно заузму за његову заштиту, јер су знање, технологије и кадрови које је "ТСМЦ“ деценијама љубоморно чувао на Тајвану сада већ распршени широм војнополитичког блока које предводе САД.

среда, 31. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару