Читај ми!

Суша у јуну путоказ за будућност пољопривреде, како се прилагодити

Актуелна ситуација и предвиђања стручњака показују да ће се услови у будућности све више мењати, што представља велики изазов за пољопривреднике.

У наредном периоду очекује нас пораст температуре, али она неће прелазити 35 степени, каже за РТС  метео-аналитичар из РХМЗ-а Слободан Совиљ.

Он додаје да ће локални пљускови бити карактеристика предстојећих дана, али ће у већини земље остати суво.

"Екстремне температуре нас очекују поново од 20. јула, када ће нашу земљу захватити нови топлотни талас," каже Совиљ.

Падавине могу помоћи, али услови су различити

Горан Бекавац са Института за ратарство и повртарство истиче да ће недавне кише у великој мери помоћи пољским културама. Међутим, наглашава да ефекат зависи од фазе сазревања.

"Највише ће погодити кукуруз, јер је у фази која најосетљивија на сушу," напомиње он.

Јун је, према његовим речима, био дуг и без падавина, са израженом сушом и високим температурама.

"То је створило додатне проблеме за пољопривреднике," додаје Бекавац.

Шта кажу стручњаци о стању усева

Жељко Каитовић, са Института за кукуруз у Земун пољу, напомиње да су врућине и суша у јуну оставиле последице на родност кукуруза.

Према његовим речима, падавине са бише од 20 литара по квадратном метру свакако ће побољшати ситуацију, али да ће се стварна слика знати тек у наредним недељама.

"Ова година неће донети очекиване приносе, али микроклиматски услови варирају од региона до региона," истиче он.

Каитовић додаје да Институт ради на развоју хибрида који ће се боље прилагођавати климатским променама.

"Циљ је да створимо хибриде који ће издржати дуготрајне суше," каже Китовић.

Шта нам носи будућност

Према речима стручњака, климатске промене ће у наредним деценијама довести до све интензивнијих суша, али и периодичних обилних падавина.

"Свака друга година биће сушна, а суше ће постајати све чешће", упозорава Совиљ.

Стручњаци наглашавају да је од изузетне важности да пољопривредници улажу у нове технологије, хибриде и агротехнике како би се прилагодили овим условима.

Улагање у истраживања, правилна сетва и ђубрење, као и праћење временских прогноза, једини су пут за очување производње у условима климатских промена.

субота, 12. јул 2025.
19° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом