Ракетно моделарство – добар почетак за будуће инжењере и пилоте

Један од најбољих начина да деца примене знање из школе и то основне школе, да путују по Србији и свету и да буду најбољи - јесте да се баве ракетним моделарством. Једна од најуспешнијих и најстаријих секција ракетног моделарства у нашој земљи постоји у аероклубу Сремска Митровица.

Екипа емисије ”Дозволите…” посетила је спортски аеродром у Великим Радинцима код Сремске Митровице, где се повремено окупљају ракетни моделари из овог сремског града и околине.

Дуња Мрваљевић, ученица осмог разреда Основне школе ”Јован Јовановић Змај” из Сремске Митровице, више пута је ишла у иностранство на такмичења.

”На такмичењима испаљујемо ракете. Дружимо се. На последњем такмичењу дружили смо се ракетним моделарима из Турске, јер су они мало лошији од нас па смо разменили контакте да причамо о ракетама”, каже Дуња.

Њен друг из ракетно-моделарске секције Бранислав Јевтић освојио на недавно завршеном Европском првенству друго место у категорији жирокоптера у укупном пласману и прво место у јуниорској конкуренцији у катеогорији трака.

”Сви смо ми ракетни моделари слични. И доста је лепо када дођете на неко друго такмичење, па упознате нове другаре. Мало ми њима покажемо како ми радимо ракете, мало они нама. И онда тако видимо како они раде и онда можемо да унапредимо наше ракете”, каже Бранислав који је ученик Основне школе ”Свети Сава” у Сремској Митровици.

Прво светско првенство у ракетном моделарству одржано је у Југославији 1972. године. Дуња, Бранислав и многа друга деца из Сремске Митровице и других места у Србији,  баве се овим занимљивим спортом и настављају традицију која код нас постоји више деценија.

Оно што могу са поносом да кажем је да од оснивања аероклуба од 1949. године до данас,  кроз аероклуб је прошло по нашим евиденцијама које чувамо у архивама око 13.000 чланова,  од чега преко 9.000 деце, значи основно школског и средњошколског узраста”, истиче председник аеро клуба Сремска Митровица Перо Малешевић.

Многа деца остају у аероклубу, буду у летачким и падобранским секцијама. Многи буду у моторним секцијама, а то су авиони. Деца тако заволе техничке науке кроз рад са моделима и буду у средњим школама, у техничким смеровима, и касније на факултетима, машинске, техничке или саобраћајне струке.

”А из нашег аероклуба су се изродили многи и војни и цивилни пилоти. Велики број наших чланова је био и у падобранским јединицама 63. падобранске бригаде”, с поносом говори Перо Малешевић.

Раније су постојале разне техничке секције по основним школама, што је данас реткост.  Данас постоје изазови новог типа, када деца, као и одрасли, природно нису упућена  ка физичком стварању и ручној производњи предмета.

Наш саговорник активно се бави летењем. Ветеран је 63. падобранске бригаде. Своју љубав, заједно са другим старијим члановима аероклуба, преноси и на децу. Родитељи су такође важни јер имају шансу да децу усмере ка нечем племенитом.  

”Почела сам да се бавим ракетним моделарством пре око пет година. Тата ме је довео једном на секцију и мени се то свидело и наставила сам”, каже Дуња Мрваљевић.

”И ја сам се почео бавити пре пет година. Одлучио сам да се бавим тако што је мој тата мени објаснио да он зна да направи папирне ракете. Онда сам ја њему говорио да ми покаже и никад ми није показао, довео ме на секцију и тако сам почео да правим ракете”, каже Бранислав Јевтић.

”Најзанимљивије некако у целом ракетном моделарству је то кад правите свој модел, када ви видите да тај модел може да полети и да сте га ви направили. То је некако најзанимљивије у овом спорту”, објашњава Бранислав.

Само стварање ракетних модела захтева примену знања из предмета физика, хемија, математика, техника и технологија, што је један од начина да деца примене оно што уче у школи, а резултати су добри.

Такмичења и међународна сарадња

Аероклуб Сремска Митровица организује бројна такмичења у сарадњи са Ваздухопловним савезом Србије, европског и светског нивоа. Овај аероклуб на аеродрому Велики Радинци сваке године организује Сирмијум куп.

Ове године смо имали Европско првенство у ракетном моделарству и управо смо ми били домаћини. Одржавало се на полигону Арадац код Зрењанина. А репрезентација Србије, сениорска и јуниорска категорија, доста добро се спремила и могу с поносом да кажем да је репрезентација Србије понела пехар као најтрофенија репрезентација на Европском првенству, јер смо освојили највише одличија”, истиче Малешевић.

Могу да кажем да су нам пријатељи из Шпаније и других земаља, мени лично су после додела свих тих рекли: Перо, научили смо вашу химну напамет. Јер, највише се свирала наша химна и највише се подизала застава Србије на том Европском првенству”, каже наш саговорник.

Аероклуб Сремска Митровица и стручњаци са Факултета техничких наука из Новог Сада покренул су програм Кенсет (Can Sat) моделарства. То је програм израде малих сателита, од величине лименке до величине школског стола, који се малом ракетом лансирају у свемир и шаљу податке на земљу.

Ми смо први 2019. године овде направили прво међународно такмичење, а пре две године смо организовали и први светски куп Кенсет моделарства. И ти млади момци, инжењери су направили сарадњу заједно са нама, са многим агенцијама за развој свемирског програма из Европе и света”, каже Перо Малешевић.

Најуспешнија је сарадња са Свемирском агенцијом Индије.

Они су долазили овде на Кенсер куп, 20 Индијаца инжењера, а од њих је било шест доктора наука. И опет с поносом могу да кажем да смо у сарадњи са Индијицима, са њиховог космодрома је лансиран први српски сателит, тај мали сателит у свемир, у јануару 2021. године. И тај програм се зове Унитy 1. До сада смо лансирали, односно ти момци су лансирали три сателита”, закључује Малешевић.

Аероклуб Сремска Митровица постоји и опстаје због ентузијазма својих чланова, као и код сваког хобија. Важну улогу, наравно, посебно код такмичења, има Ваздухопловни савез Србије, као и бројни спонзори, где такође треба имати ентузијазма. Колико пара, толико музике. Али, ако се питају ракетни моделари, њихова музика ће наставити да свира, и за њих је небо граница.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи