Читај ми!

Политика АД продаје свој удео у компанији Политика новине и магазини

Акционарско друштво у већинском власништву државе, односно државних предузећа, понудило је на продају свој удео у компанији која издаје дневни лист Политика и друга издања.

Акционарско друштво за новинско-издавачку и графичку делатност "Политика" понудило је на продају удео од 50 одсто у капиталу привредног друштва "Политика новине и магазини".

У огласу који је објавила "Политика АД", наводи се да је процењена вредност 100 одсто капитала компаније "Политика новине и магазини" 2.217.669.000 динара, а процењена вредност удела од 50 одсто 1.108.834.000 динара.

"Политика АД" напомиње да достављене понуде не смеју износити мање од 50 одсто од процењене вредности.

Право учешћа при куповини, додаје, имају сва правна и физичка лица која су заинтересована и која откупе продајну документацију у складу са огласом и уплате депозит у износу од пет одсто од процењене вредности предмета продаје најкасније у року од 10 дана од дана објаве огласа и чија понуда стигне друштву најкасније у року од 15 дана од дана објаве огласа у дневном листу Политика.

Власничка структура Политике АД

Политика АД основана је 1998. године као акционарско друштво у власништву државе. Та компанија је била једини издавач Политике, пре него што је WAZ Media Group купио 50 одсто удела 2001. године.

Данас, Република Србија је директни акционар са 18,5 одсто удела у компанији, али контролише 85 одсто преко различитих државних институција и јавних предузећа, као што су Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (који држи 29,4 одсто удела у Политика АД), Акционарски фонд који послује у оквиру Министарства финансија (10 одсто) и Републички фонд за здравствено осигурање (10 одсто).

Преосталих 15 одсто је у власништву НЛБ банке (1,2 одсто), АИК банке (0,8 одсто) и више од 6.400 различитих појединаца који сваки поседују мање од 0,7 одсто.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи